Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 13.07.2020. 12:00

Treba li novi ministar poljoprivrede biti Slavonac i iz agronomske struke?

Mnogi smatraju da ministar poljoprivrede mora biti Slavonac i iz agro branše. No, isto tako puno je onih koji misle da je najbolje ako je netko tko je dobro upoznat s funkcioniranjem toga glomaznog resora. Tugomir Majdak, sadašnji državni tajnik i u prethodnim promjenama Vlada i ministarstva, spominjan je kao najizgledniji kandidat.

Foto: JumpStory
  • 1.677
  • 63
  • 0

Ostaje li nam ministrica ili dobivamo ministra? Dakako, poljoprivrede. Ali, možda poljoprivrede i još nekog resora, ako se sadašnjem pridruži kakav sektor u kojem već ima svega i svačega. 

Vjerovali smo da je nakon ateriranja Tomislava Tolušića s mjesta prvog čovjeka hrvatskog agrara Marija Vučković rješenje samo do parlamentarnih izbora, što je bilo najjednostavnije jer je žena iz sustava, bez šokova, stresova, izbora suradnika i slično. Već smo svi na nju navikli, no ipak se govori i o njezinoj smjeni. Treba li na čelu ministarstva poljoprivrede biti netko iz Slavonije i iz agronomske struke - pitanje je koje se uvijek ponavlja.

Ništa nije nemoguće?

Kada god prođu izbori, među slaovnskim se poljoprivrednim stručnjacima unutar pobjedničke strukture traže mogući kandidati. U kuloarima se uvijek raspreda, a vječan je stav da je ministar poljoprivrede pravi samo ako je s istoka Hrvatske. Da podsjetimo, i prije četiri godine smo kao prvog čovjeka ovog resora spominjali Tugomira Majdaka koji je već u sustavu od, da tako kažemo, mladih dana. Spominjalo se i ime osječkog prodekana, tada Poljoprivrednog, a danas Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Krunoslava Zmaića. Na kraju je bio izabran Davor Romić iz kvote Mosta - čovjek s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, ali izvorno iz doline Neretve.

Nakon raspada te koalicije, dobili smo Tomislava Tolušića koji je Slavonac, ali nije iz poljoprivredne struke. On je, tako kažemo, zbog svojih aktivnosti u politici i uz vruću agro problematiku, uvijek bio pržen i pečen. Kada je zbog roštilja u svojoj kući morao otići, iz redova ministarskih kancelarija, izvučena je Marija Vučković, pravnica, žena koja također dolazi iz doline Neretve. Iskreno rečeno, tom odlukom nije ništa loše napravljeno i ministarstvu se u tom periodu mora priznati da je vladalo tematikom. Ali da ne bude zabune, hrvatsku poljoprivrednu politiku ipak financijski na prvom mjestu vodi EU, pa tek onda hrvatski ministar financija. Dok smo dio ukupne zajedničke poljoprivredne politike EU, takva je situacija svim ministrima daleko olakšana. 

Tko će naslijediti Mariju Vučković na čelu Ministarstva poljoprivrede?

No, tko će dobiti Plenkovićevo povjerenje? Opet se špekulira s imenima Majdak, Zmaić, ali i ono Marije Vučković, kao i Krunoslava Karalića, sadašnjeg ministričinog pomoćnika. Lako se mogu naći, da tako kažemo, agro face. No, ovo je posao više vezan uz institucije Europske unije nego li uz naše selo. Kako onda zadovoljiti i da je iz Slavonije, i da je uhodan, i da je od poštovanja hrvatskih seljaka? To je vrlo teško postići. A čini se da Vlada koju slaže Plenković na poljoprivredu baš i ne gleda kao na prostor u kojem bi trebalo mnogo mijenjati. 

Čini se da za sada, prema mnogima naznakama, veće šanse ima netko iz sustava ministarstva, nego od ljudi iz sveučilišnog miljea. Podsjetimo, tako se razmišljalo i prije četiri, pet godina, u vrijeme ere Tihomira Oreškovića i poslije Plenkovića. I pade iznenađenje! Pade čovjek gotovo s neba. Prvi s fakulteta, a drugi s mjesta ministra regionalnog razvoja i fondova EU, nakon dugogodišnjeg vladanja Virovitičkom-podravskom županijom. Tako da i sada ništa nije nemoguće.

Spominje se i Marijana Petir

Zgodno je nekoga proglasiti i favoritom. Kao i prije četiri godine, Majdak najbolje stoji, nogometnim žargonom rečeno, na kladionicama. No, favoriti često gube. Vrlo malo se spominju ministričini zamjenici Željko Kraljičak i Zdravko Tušek, također državni tajnici popu Majdaka, koji su i prije četiri godine bili spominjani kao mogući ministri poljoprivrede. Kraljičak bi po mnogima zadovoljio kriterije jer je iz sustava ministarstva, iz ravnice, ali i agro struke. Doduše, dolazi iz Osijeka, a Srijemac je i već dugo jako aktivan u poljoprivrednoj politici.

Mediji su često nametali i ime bivše HSS-ovke i europarlamentarke Marijane Petir koja je u Briselu kao kod kuće i glavno joj djelovanje posljednjih godina bilo upravo selo, poljoprivreda i ruralne sredine. Međutim, teško je za vjerovati da joj premijer ima namjeru dati da toliko visoko poleti. Ona je zanimljivija u Saboru na istim problematikama. Osim toga, nije za vjerovati da je Petirka uopće išta više i dogovarala od samog položaja na listi i da Plenković prema njoj nema nikakvih dugova i obaveza.

Ako bismo rezimirali i napravili ljestvicu, na njoj bi Tugomir Majdak vjerojatno bio prvi, a Marija Vučković druga. No, nikada se ne zna.

Ribarskog stručnjaka postaviti na čelo ministarstva? 

Treba podsjetiti i da Ministarstvo poljoprivrede obuhvaća 12 ogromnih i različitih sektora. Tu je samostalna služba za akreditaciju agencije za plaćanja za poljoprivredne fondove Europske unije, pa onda isto tako samostalna služba za unutarnju reviziju, uprave za financijske poslove i javnu nabavu, zatim za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, kao i ona za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju. Osim njih, tu je i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a posebno važna i velika je ona Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, te Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije. Onda isto tako i ona za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju, Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane, i na kraju jako važna Uprava ribarstva.

Iz kojega god sektora uzmete za ministra nekog od stručnjaka, u svim drugima bio on bio površni znalac. Uzmimo da nekoga ribarskog stručnjaka postavimo za ministra poljoprivrede, a moglo bi se jer je i to jako važna grana resora. No, u svemu drugome taj je velika truba. Što uopće neki agro stručnjak zna o fondovima EU? Taj netko mora dobro plivati između svega i sve druge pustiti da rade svoje poslove.  

U biti, ministar poljoprivrede mora biti autoritet, ali i u neku ruku maneken kakvi su bili i svi ostali. Istovremeno, ne treba puno dirati u srž ičega jer će samo napraviti probleme. Zato bi Andreju Plenkoviću možda bilo najbezbolnije da to riješi unutar kuće, a ne da uhljebjljuje stranački kadar.


Tagovi

Tugomir Majdak Ministarstvo poljoprivrede Krunoslav Zmaić Tomislav Tolušić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.