Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 03.05.2014. 10:55

Turbulentni pupoljci svibanjski

Za sve ratare očekuje se povoljno razdoblje, dok su stočari u velikim problemima sve do kraja mjeseca.

  • 271
  • 57
  • 0

Početak svibnja vrijeme je kada je sjetva na svojem vrhuncu i gotovo da nema poljoprivrednika kojeg ne zanima što nas sve čeka do kraja mjeseca. Iako se jako malo o tome uopće zna, modul agroklimatologije daje temeljna znanja o utjecaju atmosfere na biljke i životinje, te nas uči o utjecaju vremenskih (ne)prilika i klime na organiziranje poljoprivredne proizvodnje. Opsežno istraživanje u koje sam uložio gotovo dva sata minuta svojeg dragocjenog vremena, donijelo je iscrpne rezultate koji prikazuju da nas čeka vrlo turbulentnih tridesetak dana koji su ispred nas.

U prvom dijelu svibnja vrijeme će i dalje uglavnom nepovoljno utjecati na opće stanje osjetljivijih ljudi, ali i stoke sitnog zuba koja je pod utjecajem pretrpljenog stresa roštiljanja za praznik rada, poput kokoši koje će nesti znatno manje jaja, a krave će davati mlijeko kako bi se reklo na kapaljku. Minimalne temperature zraka će biti manje od maksimalnih, što će pogodovati rastu gotovo svih korova, ali i ratarskim usjevima, pogotovo onim koji su posađeni. Radi obilne kiše nećemo morati zalijevati manje vrtove, no predviđa se da će u tom slučaju tlo biti malo do umjereno mokro, praćeno blatnjavim površinama u sredinama niže nadmorske visine. Ukupnu količinu oborina nepotrebno je točno izmjeriti jer je svima jasno da tamo gdje više kiše pada, ta će količina biti veća.

Ni sredina mjeseca neće donijeti neke veće promjene, osim što će ukupan broj sati trajanja sijanja sunca biti i konačan. Na višim obroncima Mount Everesta i Zavižana očekuje se i kratka pojava snijega pa se ne preporučuje sadnja bilo kakvih usjeva na tim područjima. Polako će se nazirati prvi listići usjeva kao nagrada za rad i trud. Što se tiče voća, a posebno mandarina i grožđa, biti će potrebno sačekati dan kada ne puše vjetar, ne bi li se moglo izvršiti i prvo praškanje listova sa onim bijelkastozelenkastim prahom. Kod životinjskih meteoropata, a posebice zečeva i svinja su moguće glavobolje, pojačani umor, bolovi na mjestima prijašnjih ozljeda te poteškoće sa snom. Tegobe će osjećati i kronični bolesni konji te magarci pa im se preporučuje izbjegavanje većih napora. Koncentracija rasta peludi korova bit će umjerena u okolici Donjih Sadkovaca, a peludi trava u središnjoj unutrašnjosti Hrvatske, točnije dijelovima koji su više unutra nego negdje vani ili blizu granice, što će direktno utjecati na smanjen rast svog bobičastog voća.

I konačno promjenjivo vrijeme obilježit će i ovaj zadnji dio mjeseca koji je ohrabrujući za sve jer će nam svima ipak svanuti sunce. Intenzitet UV zračenja bit će umjeren na dijelovima gdje ga ima dovoljno pa sve do visok tamo gdje ga ima čak i previše. Vjetar će uglavnom biti slab i umjeren, dok će negdje puhati bura praćena jugom u početku južnih smjerova, no i u okretanju na sjeverne pa je preporuka dodatno osigurati plastenike. Pljuskovi mogu povremeno prekidati radove na otvorenom i zatvorenom, no ukoliko znate izvoditi tradicionalni ples protiv pljuskova koji se izvodi sa najmanje 4 čovjeka (ili više, ali mora biti paran broj) preporuka je plesati u ranojutarnjim satima.

Naš ministar uvijek tvrdi kako imamo vrlo kvalitetne jabuke i kada budete na dnevniku vidjeli da kao dokaz pojede jedan primjerak, biti će to znak da smo se sasvim približili lipnju, no na vrijeme ćete biti obaviješteni o tome u sljedećoj detaljnoj analizi. Nadam se da sam pomogao svima koji su bili u nedoumici, no osobno ne odgovaram za eventualne vremenske izmjene nastale unutarnjom politikom.


Tagovi

Vremenska prognoza Mokro vrijeme Blatne bare Kratka pojava snijega Zečevi Reuma Magarci Pljuskovi Životinje meteoropati Stres roštiljanja Istraživanje Svinje Sunce Temperature zraka Korov Usjevi Zavižan


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije