Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 05.08.2021. 12:00

Užitna čarolija krške Hrvatske: Ništa bolje od tople pečene janjetine? Da, kad nema ledene

Ugostiteljstva, koja u svakoj prigodi mogu ponuditi jesti i piti nešto što je raslo, uzgojeno i proizvedeno u krškom kraju, na diku su mjesnom i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.956
  • 234
  • 0

Virusna pošast je još u opticaju, nije joj vjerovati. Čemu se veseliti? Jestvini koja tisućljećima uveseljava hrvatski puk. Odvojen u osami sjetih se prijatelja koji je znao reći, ništa bolje od tople pečene janjetine.

To bi bila istina, kada ne bi postojala i ledena pečena janjetina.

Takozvana ledena, studena ili mrzla janjetina oboružana je mirisima koje topla zatomljuje i okusima koji se dugo talože i održavaju. Takve okuse niti vino ne može isprati, a opojno vonjaju još i sutradan.

Ono što sam trošio na Gospu od Anđela u Karinu

Može se reći to je ono pravo. Janjetina pečena u gospodarstvu Birkića, iz njegovog stada u Medviđi, a pospremljena i ponuđena u njegovoj pokretnoj pečenjarnici za vrijeme feštanja u Karinu, jestvenu upadicu pripovijeda nam ledena janjetina.

Bila je ohlađena upravo toliko da se vonj širokog spektra zrelog mesa uspio zadržati nudeći sve najužitnije janjeće okuse i mirise, a uspjevši otpustiti suvišne lojne i masne sažgance koji nastaju nakon pečenja.

Hladna janjetina ima stanovite prednosti pred vrućom, u prvom redu što su svi dijelovi janjca kod studene jednako užitni i opojni. Bukovačka ovca arkadijskog podneblja, rasla na škrtom kamenjaru, ispunjena slastima zrelog mesa dostojnog rajskih jestvenih svečanosti.

Meso takve podatnosti i mekoće mogu uživati i sladokusci strogih prohtjeva.

Neskrivenu dubinu i širinu janjećeg vonja prate i najpospanije okusne stanice. A meso, tako zrelo i cjelovito, sočno tek toliko, da održi na okupu sve mirisno okusne pupoljke. Topljivo u ustima grehota ga je ne progutati.

Kad konačno to učinite, blagujući ovu božanstvenu jestvinu osjetite veličanstveni užitak. Ledenu janjetinu može se najbolje uživati samo kada je pečena u pečenjarskom obrtu koji troši vlastitu sirovinu, dobivenu na krškim pašnjacima od domaće ovce soja pramenke .

Gospa od Zečeva - Nin

Petsto godina pučke svečanosti. Ninska fešta, misa, procesija, korijandoli, veselice, pučko uprizorenje. Silina gostiju i ugošćenih.

Domaćin Ivica, kultna Stara kužina, konoba s najboljom jestvinom na ninskoj fešti, vrsnom ponudom pečene janjetine.

Gospodar posluje s briševskim proizvođačima povrća, voća, mlijeka i mesa. Odatle dolaze pramenkini potomci janjetine na blagdanskom stolu. Janjci nisu veći od 12 kg, spremljeni od  vrlog pekača Jure s neizostavnim tajnama spremanja janjetina s ražnja.

Pečeni, usklađenom arhitekturom ražnja, ravnomjernog soljenja, ujednačenog pečenja. Juri je još važnije održavanje ognja na istoj udaljenosti po širini i dubini, da bi pečenje dobilo onu boju i miris koju voli istinski poklonici  ove drevne jestvine.

Gospodar Ivica kao prilog i predjelo pečenoj, poslužuje kuhanu janjetinu i priprema nas na snažni vonj janjećih okusa dok se pečena janjetina hladi.

Mirisi vonjaju po ljulju, kadulji, smilju i koromaču. Strune okusnih pupoljčića titraju i ražaruju nas opojnim uzdasima užitnog mesa, uznoseći svetost blagdanskog trenutka.

Niska okusnih i mirisnih izdajanja za vjerske pučke svečanosti, ljepota je fešte koja je najprije doživljaj za osjetila, za čuvstva koja stvaraju osjećaj bezvremenosti i trajne zahvalnosti.

Ugostiteljstva, koja u svakoj prigodi mogu ponuditi jesti i piti, nešto što je raslo, uzgojeno i proizvedeno u krškom kraju, na diku su mjesnom i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu.

Kap juhe, kap zdravlja

Govori sto jezika. Prijeki lijek za želudac. Juha dobar početak svakog objeda.

Nisam znao da juha može uvjetovati zdravu potrošnju namirnica od kojih je potekla. Janjeća juha, primjerice toliko slasna da sam zamalo zaboravio na pečenu janjetinu.

To mi se dogodilo kod gospodara, pok. Zorka Mitrovića u Medviđi na fešti sv. Ivana Glavosjeka. Jušni purini i esteri znače zdravlje, a ovi janjeći su "dugovječni" i usporavaju starenje. Omega kiseline i antioksidansi u svom sastavu uspješni su borci protiv rušitelja zdravlja, slobodnih radikala, koji se najviše stvaraju upravo poslije obilnih obroka pečene janjetine.

Ako želite uživati u pečenoj i kuhanoj janjetini bez ikakvog osjećaja krivnje, zanemarite salatu i kruh, ali svakako započnite obrok s janjećom juhom.

Čuvarica zdravlja juha, pokupi janjeće eliksire, promicatelje života, da bi nas njima štitila, kada se u nastavku objeda častimo s njezinim mesnim darivateljem. Janjeća juha može poslužiti dijetašima kao predjelo, glavno jelo i slastica, dobivši puni osjećaj sitosti i okusnosti janjetine.

Uplovimo zajedno u kolovoške janjeće svečanosti bilo kuhanom ili s ražnja ili kako vam drago.

Čuvajmo naše krške ovčare, malo ih je ostalo, potpomažimo ih. Unesimo u tržnu znamku krške pramenke sve vrijednosti koje žele i traže potrošači.


Tagovi

Krški pašnjaci Najbolja janjetina Uzgoj bukovačke ovce Uzgoj pramenke Ugostiteljstvo


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]