Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 15.07.2021. 10:30
  • Zadarska, Zadar

Zapuštana bogatstva: Krajnje je vrijeme da neiskorišteno tlo započnemo koristiti

Još nam nije doprlo do svijesti da se samo u zadarskom zaleđu nudi gotovo 30 tisuća hektara obradivog, ali zapuštenog poljodjelskog tla.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.103
  • 388
  • 0

Javljam se iz Zadarske županije iz povijesnih izvora Stare Harvacije gdje još nije doprlo do svijesti da se samo u zadarskom zaleđu nudi gotovo 30 tisuća hektara obradivog, ali zapuštenog poljodjelskog tla. Pogledom prelazim preko nepreglednih pašnjaka i neiskorištenih livada. Neiskorišteno bogato tlo za uzgoj sredozemnog voća i vinograda, krških pašnjaka za uzgoj visokovrijedne stoke.

Kako bismo mogli uživati u tom daru krajnje je vrijeme da ga započnemo bolje koristiti.

Ponajprije se to odnosi na visoko cijenjene proizvode, najbolje maslinovo ulje na svijetu, ovčji sir i skutu, kršku janjetinju, kozletinu i govedinu, kaljsku srdelu i tunu, benkovačka vina, ravnokotarsko voće i povrće, novigradsku dagnju, magareće mlijeko, velebitsku Šaru kozlicu.

Kamo god se okrenuli dobit ćemo svjetskog prvaka u kakvonosnom proizvodu. Podneblje je ono čime smo najviše nagrađeni. More, otoci, gore, rijeke i mnoštvo putničara koji nas obilaze, zatim povijest i marni ljudi, te iskusni poljodjelci.

Veličanstveni Velebit, kome je nasuprot more s otocima koji oduzimaju dah. Ravnokotarski misir, naslonjen na podvelebitsku Arkadiju, zemlja je besćutne pustoši i neobične ljepote.

Bog je dao snagu zadarskom rajskom podneblju i zaleđu proizvoditi najvrijednije proizvode kao jestvine vječne vrijednosti. Donosim nekoliko primjera bolje uporabe tla u sredozemnim, krškim  i gorskim krajevima.

Stabilizirati izvornu hrvatsku pasminu koza 

Primjerice, zanemarena hrvatska šarena koza, bukovačka koza ili šara kozlica potvrđena je izvorna pasmina dobro prilagođena podneblju, otporna i skromna u hranidbi i vrlo izdržljiva u uzgoju. To je pasmina koja daje izvornu kakvoću mesa, izvrsno prilagođena kršu i gorskom sredozemnom području. Meko, sočno, mirišljavo i slatko su ocjene potrošača mesa šare kozlice. Njena pokretljivost osigurava meso s manje masti, odnosno kolesterola. Priprema se na razne načine. Meni najdraže kuhana u “pola litre vode” ili pod pekom/saćom, u što sam se mnogo puta uvjerio u raznim ravnokotarskim konobama.

Treba stabilizirati pasminu da bismo pokrenuli masovniju proizvodnju. Po mogućnosti osnovati proizvođačku zadrugu uz uporabu lokalnih klaonica. Preko udruge proizvođača propisati proizvodnu i tržnu znamku. Objaviti popis restorana gdje se može naći hrvatska Šara. Po mogućnosti ujednačiti jestvenik i zaštiti ga na razini zemljopisnog podrijetla ili proizvoda od posebnog ugleda.

Braniteljima i mladim obiteljima i svim mogućim poduzetnicima trebalo bi ponuditi Šaru koja će im uzvratiti dobrim prihodima sa svim dodanim vrijednostima.

Drugi smo primjer posjetili na ličkoj Čemernici. Na 1500 metara nadmorske visine i 250 ha gorskih livada oko 550 krava u sustavu krava tele uživa pašnu slobodu. Gospodar Ivan Tešija poduzetnik s jakom obiteljskom crtom, hrvatskom poljodjelstvu daje uspješni uradak proizvodnje mesa s hrvatskih krških pašnjaka.

Na čelu udruge 1.500 poduzetnika počinje pripovijest najbolje i najuspješnije uporabe gotovo djevičanskih gorskih područja po ustaljenim vrijednostima  nezamjenjive tratine kao glavnog bogatstva u proizvodnji hrvatske krške mesne govedine.

Bog nam daruje, a stručnjaci preporučuju

Sljedeći primjer je maslinarstvo odnosno maslinovo ulje koje u današnje doba osvaja i najzahtjevnija svjetska tržišta kakvonosnog maslinovog ulja. Podneblje se odlikuje velikim brojem sunčanih sati u dugoj vegetaciji masline i potrebnim razlikovanjem temperature između doba dana i noći. Kakvoći ulja dobro su prilagođeni postojeći kultivari maslina. Bog nam daruje, a stručnjaci preporučuju držite se agrotehničkih i tehnologijskih mjera.

Nije važno samo obraditi, gnojiti, rezati i zaštititi. Izlišno je ako se ne udovolji i čimbenicima valjane prerade. Sve to dobro su posložili hrvatski pobjednici nedavne svjetske uljarske smotre u New Yorku.

Svi ovi nabrojani hrvatski primjeri dobrih proizvoda misirske čistoće prekrasnih božjih darova s druge strane ukazuju nam da smo okruženi neiskorištenim bogatstvima.

Stoga budimo u svom nahođenju dostojni prihvatiti trajnu ulogu časnih hrvatskih poljodjelskih neimara.


Tagovi

Zapuštena bogatstva Autohtona pasmina Pasmina hrvatska šarena koza Maslinovo ulje Hrvatski primjeri dobrih proizvoda


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]