Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

ZASADI STABLO - NE BUDI PANJ i osvoji paketić 'ecodog' vrećica!

„Jednom sam s ekipom posjetio Prag. Šećući po njihovim predivnim parkovima vidio sam metalne dispenzere u kojima stoje papirnate vrećice. Bila je riječ o patentiranoj ekološkoj vrećici za prikupljanje psećeg izmeta koja je izrađena od sto posto recikliranog papira“, podijelio je s nama svoje iskustvo Jasmin Hodžić, ekološki osviješten mladić iz Zagreba koji kaže da su mu se nakon posjeta Pragu posložile mnoge kockice u glavi.

Mikroplastika je ogroman problem

„Uzeo sam nekoliko besplatnih primjeraka i javio se proizvođaču. Šokirala me spoznaja da se ova patentirana vrećica kod njih koristi već preko 20 godina“, nastavlja. Počeo je istraživati konkurenciju i otkrio da je jedno relevantno europsko sveučilište radilo istraživanje o bio vrećicama. „Zakopali su u zemlju deset vrsta bio vrećica i otkopali ih nakon tri godine - jedna od njih je izgubila boju, a po svom sastavu i obliku sve su ostale iste! Tako sam shvatio da u rukama imam odličan proizvod“, otkriva.

Kaže da nije primijetio da se druge plastične, bio ili eko vrećice promoviraju i pokušavaju utjecati na društvo u kojem posluju, osim tako da na njima piše bio. Mnogi vjeruju da će se sva bioplastika prirodno raspasti ako se zakopa ili ostavi u okolišu, no to, kao što vidimo, nije istina.

„Plastika se može razgraditi pod određenim uvjetima i ta se plastika naziva biorazgradivom. Kada se ne razgradi, ona ne nestaje, već se fragmentira u manje komade – mikroplastiku, koju konzumiraju životinje i tako ulazi u hranidbeni lanac“, pojašnjava.

Reciklirani papir je bolje rješenje

No, ecodog vrećica razgradit će se u roku od nekoliko mjeseci. „Ecodog vrećica izrađena je od recikliranog papira, i kao takva je olakšanje za okoliš. Ipak, njegova je mana sječa stabala. Papir se može reciklirati sedam puta i tu nastupa ecodog vrećica - ona nastaje u zadnjim fazama tog procesa, dakle radi nje nema nove sječe“, opravdava korištenje proizvoda od recikliranog papira.

Na neki način se ovako odaje počast nekoć posječenom stablu, kako bi njegov duh nastavio živjeti educirajući nas o postojanju pametnijih rješenja od jednokratne plastike. Za dostavu ecodog vrećice ne koristi se dodatna ambalaža osim pismovne kuverte i kaduljinog konopa koji je također ekološki proizvod. „Jedna od većih prednosti ecodog vrećice je i ta što iza njezine priče stoji patent koji nalaže da je sirovina isključivo reciklirani papir. Na dugim vrećicama samo piše bio“, naglašava.

Suradnja s udrugom Zasadi stablo, ne budi panj

Do sada su ostvarene i neke zanimljive suradnje. Ističe udruge za zaštitu životinje, Društvo Marjan iz Splita te udrugu Zasadi stablo, ne budi panj! „U kampanji sadnje stabala koja upravo traje svaki vlasnik može u ime svog ljubimca zasaditi stablo, dati mu ime i trajno ga obilježiti na karti zasađenih te dobiti paketić 'ecodog' vrećica na poklon“, govori nam Jasmin.

Svim dosadašnjim suradnjama je i više nego zadovoljan jer uviđa da ljudi pozitivno reagiraju na ekološke proizvode. „U budućnosti bismo voljeli surađivati s pojedincima, udrugama, poslovnim subjektima, gradovima i ostalima, jer svima nam mora biti u interesu da naš okoliš bude čist i kvalitetan za život“, doznajemo.

Važno je čuvati prirodne resurse

Jasmin smatra da je vrijeme da se počnemo ponašati kao građani razvijene Europe i biti uzor drugim zemljama kako se transformirati u napredno društvo implementacijom već postojećih rješenja.

„Neke naše regije prednjače u odvajanju otpada i primjer su da se to može. Društvo nam je opterećeno politikom, pandemijom, financijama, katastrofama, umjesto da smo fokusirani na napredak društva, na korištenje resursa koje imamo, na život u skladu sa svojim mogućnostima. Naši vodeni resursi su blagodat i osiguranje za budućnost, naša poljoprivreda, šumarstvo, naša obala je resurs kojeg iskorištavamo za turizam i tu moramo hitno poraditi na podizanju ekološke svijesti. Zakonski su kod nas neke stvari dobro regulirane, ali se njihova provedba slabo ili nikako kontrolira“, negoduje naš mladi i entuzijasični sugovornik.

Zabraniti jednokratnu plastiku što prije

Smatra da prije svega jednostavnim potezom pera treba zabraniti jednokratnu plastiku. „Nikakvi procesi zabrane u fazama i studije o utjecaju, već ju zabraniti i završiti tu priču. Svim gradovima u Lijepoj našoj nudimo ecodog kao rješenje koje će ostaviti pozitivan trag na okoliš u njihovoj zajednici, smanjiti količine otpada, podići svijest o prikupljanja istog.

Preko 500 gradova u Europi financira Fedog/ecodog vrećice jer su kulturno i stvarno ekološko rješenje koje direktno utječe na količine starog otpada i količine novonastalog otpada. Prihvatimo europska rješenja i reciklirajmo svoje loše navike za naše bolje sutra“, poručuje Jasmin Hodžić.