Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

INTENZITET I BOJA SVJETLOSTI U PERADARNIKU
KORIŠTENJE RASVJETNIH PROGRAMA NA FARMAMA

U peradarstvu, umjetna rasvjeta je alat kojim se može, kada se primjenjuje pravilno, uvelike poboljšati učinkovitost i stoga profitabilnost. Umjetni sustav rasvjete u štali ima tri karakteristike - boja svjetla (valne duljine), intenzitet svjetlosti i količinu vremena svjetla u danu (dnevni fotoperiod).

S razvojem LED tehnologije, poljoprivrednik sada može istovremeno mijenjati boju, intenzitet i fotoperiod rasvjete u životinjskim nastanbama i stajama. To je važno jer su mnoge znanstvene studije pokazale da istodobno upravljanje s ove tri komponente može uvelike poboljšati proizvodnju peradi.

Tradicionalno, umjetna rasvjeta u štali je ograničena na žarulju s žarnom niti, fluorescentne ili visokotlačne natrijeve žarulje. Ove svjetiljke su fiksnog intenziteta i fiksne boje; dakle, jednom instaliran, može se samo kontrolirati varijabla duljina dnevnog izlaganja svjetlosti (fotoperiod).

Sa LED rasvjetom, još dvije karakteristike rasvjete se može mijenjati, dajući poljoprivredniku nove alate za povećanje produktivnosti i poboljšanje dobrobiti životinja. Vješta primjena sustava LED rasvjete može povećati neto dobit od 20-30%.

U poljoprivredi, važno je razumjeti kako različite životinje primaju informacije o svjetlosti u svom okruženju jer je stimulacija svjetlom jedan od ključnih modela za pokretanje i sinkronizaciju mnogih fizioloških procesa u tijelu životinje (npr. reprodukcija). Vrsta svjetla u okruženju utječe na ponašanje životinje, kao što je hranjenje, brzina rasta; kao i ukupno stanje (tj razina stresa).
Ljudi dobivaju informacije o svjetlu samo kroz oči; to se zove stimulacija mrežnic