Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Danas je Svjetski dan slobode medija.


U 2020. godini došlo je do vrlo ozbiljnog pada slobode medija u cijeloj Europi

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. svibnja, a podaci godišnjeg izvješća Platforme Vijeća Europe za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara pokazuju da je u 2020. godini došlo je do vrlo ozbiljnog pada slobode medija u cijeloj Europi. Pozvali su države članice da pokažu političku volju za rješavanje problema slobode medija na Starom kontinentu, piše HND

Godišnje izvješće pod nazivom "Traženi! Prava akcija za slobodu medija u Europi" pregled je slučajeva kršenja slobode medija prijavljenih tijekom 2020. godine, među kojima je i 17 slučajeva iz Hrvatske.

Između 2015. i 2019. godine ova je Platforma zabilježila prosječno 30 slučajeva godišnje. U 2020. godini prijavljena su 52 slučaja fizičkog nasilja. Na žalost, dogodila su se i dva ubojstava, ono novinarke Irine Slavine u Rusiji i vlasnika televizije Kastriota Reçija u Albaniji. Zemlje koje su najviše pogođene fizičkim nasiljem su Rusija, a slijede Italija, Srbija i Velika Britanija.

Još je veći rast broja slučajeva uznemiravanja novinara. Za razliku od 2016., kada je takvih slučajeva bilo 18, u 2020. bilježi se njih čak 70, četiri puta više. Zemlje koje su najviše pogođene su Francuska, Slovenija, Turska, Ukrajina i Poljska.

Eurostat izvještava kako je 2020. godine, bilo gotovo 393 tisuće novinara u 21 državi članici EU-a, za koje su dostupne informacije, što predstavlja 0,2% ukupne zaposlenosti u njima. Među njima su žene i muškarci bili gotovo jednako zastupljeni (48% naspram 52%). Više od jedne trećine bilo je u dobi od 35 do 49 godina (35%), dok su oni mlađi od 35 godina imali sličan udio (34%), a starijih od 50 godina je 32%.

Što se tiče gospodarskih djelatnosti povezanih s novinarstvom, gotovo 789 tisuća zaposleno je u 27 država članica Europske unije u izdavačkim djelatnostima poput izdavanja knjiga, novina i časopisa što je ekvivalent 0,4% ukupne zaposlenosti u EU. 

Među njima su muškarci činili nešto veći udio (54%). Preko jedne trećine ljudi zaposlenih u izdavačkoj djelatnosti bilo je u dobi od 35 do 49 godina (37%), zatim onih mlađih od 35 godina (32%) i onih starijih od 50 godina ili više (31%).

Među državama članicama EU-a, Švedska je zabilježila najveći udio zaposlenih u izdavačkoj djelatnosti (0,8% ukupne zaposlenosti), zatim Finska, Danska i Njemačka (sve 0,6%), kao i Francuska (0,5%).

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller