Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

U sataraš ne ide ništa osim luka, paprike i rajčice?

Sataraš, bećarac, bećar paprikaš svoje porijeklo vuče iz Mađarske (mađ. szataras), a slična jela se mogu naći širom srednje i južne Europe, kao što je primjerice, francuski ratatouille

Pravi se u ljetnim mjesecima kada je sezona rajčice i paprike na vrhuncu, a može se sačuvati i za zimu, pasterizacijom u staklenim teglama. 

Tikvica u satarašu

Sigurno ima onih koji će reći kako u ovo jelo ne ide ništa osim luka, paprike i rajčice. No, takvo pravilo ne postoji. Dapače, tikvica odlično prija u ovom jelu zato jer je lagana i neutralna, a i daje mu kremastu teksturu. Također, ima onih koji će dodati i patlidžan, mrkvu ili bamiju. 

Već godinama uz osnovne sastojke u našoj obitelji u sataraš stavljamo upravo tikvice, a kao najbolje su se pokazale patišonke jer nisu vodenaste i zadrže svoju čvrstu strukturu. 

Za ovo jelo vam je potrebno tri srednje glavice luka, tri srednje rajčice, tri paprike, jedna tikvica, ulje, sol, biber i crvena mljevena paprika. 

Sve povrće izrežite na ploške ili oblike kakve već volite. Luk dinstajte na ulju, a kada omekša, dodajte papriku. Kada je paprika omkešala, dodajte joj i rajčicu te sol, biber i mljevenu papriku, a nakon 15-ak minuta i tikvicu. 

Odličan je i hladan

Koliko ćete sataraš dinstati ovisi o tome kakav volite - da je povrće što mekše ili da je više al dente. Primjerice, tikvici je dovoljno 10-ak minuta dinstanja. Ako volite mekše povrće, možda će biti potrebno podlijevanje. Podlijevajte vodom ili sokom od rajčice. 

Poslužiti ga možete uz pire krumpir, rižu ili kao prilog glavnom jelu. 

Odličan je i kada se ohladi. Nema boljega nego u hladan sataraš umakati, ili što bismo mi Slavonci rekli, tunjkati svježi kruh.

Više fotografija pogledajte ovdje. A kako ga vi pravite? Podijelite svoj recept na našoj društvenoj mreži KLUB

#sataraš #tradicijskakuhinja #HRana #recept #ljetnojelo #bećarac