Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Dok se danas, 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti, što u Hrvatskoj kolidira i s Danom zaštite prirode, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na dramatičan pad bioraznolikosti u svijetu.

Potrebna je hitna akcija

Prije pola godine usvojen je Globalni okvir za bioraznolikost Kunming-Montreal, kojim se svijet obvezao na zaustavljanje i poništavanje njezinog gubitka do 2030. Unatoč toj nadi koju smo iščekivali dugi niz godina, gorak okus današnjem slavlju ipak daju znanstveni podaci. Prema WWF-ovom posljednjem Izvještaju o stanju planeta, populacije divljih vrsta u prosjeku su manje za 69% od 1970. godine, a posebno se ističu populacije slatkovodnih vrsta koje su smanjene za 83%, stoji u priopćenju. 

"Sada kada imamo globalni sporazum, potrebna je hitna akcija! Ne smijemo dozvoliti da se ponovi situacija s pariškim klimatskim dogovorom, koji je godinama čekao na provedbu. Znanost je jasna, stanje prirode ozbiljno je narušeno, a donositelji odluka zaštitu prirode čim prije moraju uvrstiti u prioritetne teme", ističe Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

70 % prirodnih površina prenamijenjeno u obradive

Bioraznolikost je mreža života na zemlji. Čak 80 % ljudi koji žive u ruralnim područjima u zemljama u razvoju oslanja se na tradicionalne biljne lijekove za osnovnu zdravstvenu skrb. Više od 70 % prirodnih površina prenamijenjeno je u obradive. Bacanjem čak 40 % hrane na globalnoj razini, uzalud smo uništili tu bioraznolikost.

"Gubitak bioraznolikosti velika je prijetnja za sve nas. Tu treba posebno istaknuti i poslovni sektor koji snosi poveći dio krivnje i vrijeme je da se uključe u zaustavljanje uništavanja biološke raznolikosti. Zajedno s vladama, oni bi trebali osigurati sredstva koja će osigurati provedbu Globalnog sporazuma i život u skladu s prirodom. WWF nudi ekspertizu i alate da pomogne korporacijama, ali nam iznad svega, uz odlučnost, trebaju i konkretne mjere", dodaje Boić Petrač.

Stoka igra ključnu ulogu u korištenju zemljišta - ispaša održava bioraznolikost

Podsjetimo, prije nešto više od deset godina WWF-ovo Izvješće o stanju planeta pokazalo je da su se populacije vrsta smanjile za oko 30% u odnosu na 1970. godinu. Danas govorimo o čak 69%! Ubrzani tehnološki i industrijski razvoj, ali prije svega nebriga vlada, kompanija i svakoga od nas pojedinačno doveli su nas u vrlo zabrinjavajuću situaciju i zato se moramo posvetiti prirodi kako bi i ona bila tu za nas, poručuju u ovoj organizaciji.

Foto: Depositphotos/smoiseew.gmail.com