Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

EVO DRAGI NARODE OPET MALO O HUMUSU NAIME GDJE GOD DA ČITAM O ORGANSKIM GNOJIVIMA SVUGDJE SE SPOMINJU NEKAKVI PELETI ZA POBOLJŠANJE I STVARANJE HUMUSA U TLU ALI RIJETKO ČISTI HUMUS KAO PROIZVOD PA ETO DA PROBAMO MALO PROMIJENITI
RubrikePovrćarstvo CvjećarstvoIzdanja 2018.Broj 6 od 01.04.2018.
Lumbrihumus – neophodan za gladna tla
Objavio Renata Dragović, mag.ing.agr. -10. travnja 2018.1476
Podijeli
Lumbrikultura (uzgoj crvene kalifornijske gliste) odnosno proizvodnja lumbrihumusa je djelatnost koja s visokom učinkovitošću štiti okoliš (tlo-zrak-vodu). Tehnologija uzgoja crvene kalifornijske gliste podrazumijeva korištenje organskog ‘’otpada’’ kao hrane za gliste od kojeg se dobiva visoko kvalitetno organsko – biološko gnojivo – lumbrihumus.

Lumbrihumus kalifornijskih glista sadrži visoke koncentracije korisnih bakterija i mikroorganizama koji su nusproizvod probavnog trakta glista u kojem se razgrađuju i miješaju hranjivi sastojci i elementi potrebni biljkama za rast u jednostavne oblike. Te oblike biljka uzima iz tla bez velikih napora, a višak elemenata ostaje u zemlji lako dostupan biljci u razvoju. Lumbrihumus ima vrlo široku lepezu upotrebe. Koristi se u cvjećarstvu, maslinarstvu, vinogradarstvu, voćarstvu te u vrtlarstvu. Osim što popravlja strukturu tla, podiže razinu prozračnosti i pomaže razvoju flore iznad tla i u tlu. Također, doprinosi i razvijanju mikroorganizama koji tlo čine živim. U organskoj proizvodnji lumbrihumus je nezamjenjiv jer je i sam dobiven od organske sirovine. Njegovom upotrebom prinosi se povećavaju od 20- 60 %, pojačava otpornost biljke te dovodi do ranijeg sazrijevanja povrća i voća.

Lumbrihumus prirodno sadrži biljne hormone rasta auksin i citokinin koji potiču brži i jači razvoj biljaka. Kako se kalifornijske gliste hrane i štetnim gljivicama i bakterijama iz dobivene hrane, one ih prerađuju te se tako smanjuje mogućnost oboljenja biljaka. pH vrijednost lumbrihumusa je neutralna te svojim sastavom neutraliziraju kiselost tla i omogućavaju biljkama normalan rast.

""

Kako proizvesti kvalitetan lumbrihumus?

Prvi cilj uzgajanja glista je proizvodnja humusa, najfinijeg, najkvalitetnijeg organskog gnojiva za sve vrste biljaka. Gliste se uzgajaju u zrelom stajnjaku. Hraneći se stajskim gnojem, glista ga u svom organizmu razlaže, djelomično resorbirajući pojedine sastojke. Najvećim djelom gujavica ostatke iz svoga probavnog trakta izbacuje u obliku finog humusa. Uloga stajnjaka u uzgoju glista je dvojaka. Gliste stajnjak koriste kao osnovu za ishranu i kao sredinu u kojoj borave tj. životnu sredinu. Lumbrihumus je, dakle, produkt prerade stajnjaka i organskih otpadaka koje preradi crvena kalifornijska glista. Tehnologija prerade pomoću crvene kalifornijske gliste na idealan način zbrinjava ogromne količine stajskog gnojiva, biljnog otpada s polja, kućnog otpada, kartonske i papirnate ambalaže. Uz prethodnu pripremu (fermentacija), sav navedeni ‘’otpad’’ koristi se kao idealna hrana za gliste koju ona prerađuje, neutralizira štetne sastojke i neugodne mirise te proizvodi kvalitetan lumbrihumus. Isti se kroz razne aktivnosti ( voćarstvo, vrtlarstvo itd.) vraća u tlo pri čemu se zatvara ciklus tlo-biljka-životinja. Danas se humus masovno koristi u svim granama poljoprivrede, stoga se treba malo više upoznati s njegovim nastajanjem i uporabom. Naravno, u tlu ga stvara gujavica ili glista, koju je dugogodišnje gospodarenje poljoprivrednim zemljištem gotovo uništilo. Kako bi se tlu vratila njegova vitalnost, čovjek je počeo sam uzgajati gujavice ili gliste, kako bi proizveo veće količine humusa, tako neophodnog u našim ‘’gladnim’’ tlima.

""

Gliste – čine tlo prozračnim

Glista (Lumbricus) je crvenkasti crv iz klase maločekinjaša (Oligochaeta) kojih ima oko 3000 vrsta. U tom rasponu vrsta ima ih koje u punoj zrelosti dostignu veličinu od desetak milimetara pa do giganata kakav je Megascollices australis koji dostiže dužinu do 3 metra i širinu od 2,5 centimetra. Gotovo da nema vlažnog i močvarnog zemljišta na zemlji koje nije bogato nastanjeno glistama, od kojih je najmasovnija i svima poznata kišna glista (Lumbricus terrestris). Nekad je ista bila zastupljena u svim poljoprivrednim zemljištima, ali ju je prekomjerna uporaba agrokemikalija gotovo potpuno uništila. Sa stajališta kontroliranog uzgoja, privlače pažnju samo tri vrste. To su Lumbricus rubellus, Eiseniafoetida i Red Worm, koje su morfološki slične. Gujavica ili glista posjeduje vrlo razvijen probavni, muskulaturni – mišićni, cirkularni (krvotok), nervni i reproduktivni sustav. Ispred prvog segmenta nalazi se dio – prostomium, čija je funkcija da kao ralica nalazi i širi pukotine u zemlji i tako omogućava kretanje. Čvrste hitinske dlačice (čekinje) nalaze se na svakom segmentu (po 8 komada) i predstavljaju najčvršće dijelove organizma gliste, a služe za oslanjanje pri kretanju. Upravo nedostatak bilo kakvog kostura omogućava glisti kretanje kroz najrazličitije pukotine i prolaze u zemlji. Iako je svaki segment gliste jasno odvojen, postoje otvori koji pomažu razmijeni supstanci između njih. Duž cijelog tijela gliste pružaju se krvotok, nervni sustav i probavni organi. Ako dođe do presijecanja tijela, opna na prekinutom segmentu se sasvim zatvara i prednji dio u kome su srce, mozak i organi za probavu nastavlja život bez većih problema. Svojim kretanjem, a gujavica je vrlo aktivna, ostavlja sitne prolaze u tlu te ga čini prozračnim. Time se postiže pozitivan vodo-zračni režim tla što utječe na strukturu tla, ali i na njegovu mikrobiološku aktivnost.

Prirodno organsko gnojivo

Lumbrihumus je najkvalitetnije prirodno ekološko visokovrijedno organsko gnojivo, dobiveno iz organskog otpada radom crvenih kalifornijskih gujavica – idealno za uporabu u poljoprivredi, šumarstvu i cvjećarstvu. Biljke tretirane humusom imaju zdraviji i bogato razgranat korijen, veći broj zdravih listova, puniju krošnju, otpornije su na bolesti, a visina biljaka je veća za 20-30%. Humus služi za oplemenjivanje i humifikaciju svih tala. Bez mirisa i bilo kakvih kemijskih sastojaka, potpuno je prirodno organsko gnojivo, a smanjuje i sabijanje tla te održavanje pozitivnog vodo – zračnog režima. Ako ste više zainteresirani za proizvodnju zdrave hrane, bez dodavanja mineralnih gnojiva, treba imati na umu da je i to moguće izvesti isključivo upotrebom lumbrihumusa, s obzirom da se iz njega mogu pokriti gotovo sve potrebe. Ipak, važno je zapamtiti da su količine hranjivih tvari u lumbrihumusu ograničene i često nedostatne za biljke i brzo se iscrpljuju.

""

Primjena lumbrihumusa:
• kao osnovno gnojivo za sve poljoprivredne kulture,
• kao sastavni dio supstrata za proizvodnju sadnica,
• za uzgoj presadnica,
• za prihranjivanje biljaka tijekom cijele godine (stavljanjem lumbrihumusa izravno u tlo ili folijarno).
Kod sadnje vrtova i cvjetnjaka treba staviti 1-2 dcl humusa izravno na korijen biljke, zagrnuti zemljom i obilno zaliti, dok kod prihrane treba posuti 1 dcl oko biljke te kod sijanja najprije u jamice staviti smjesu vrtne zemlje i 20% humusa, zaliti vodom i zagrnuti zemljom. Kod sadnje voćnjaka i vinograda staviti 2-3 l humusa izravno na korijen te kod prihrane posuti i lagano ukopati 1-2 l oko biljke. Kod travnjaka posipati 2-3 dcl humusa na m³ i obilno zaliti. Kod sadnje lončanica, miješajte ga sa supstratom koji odgovara skupini bilja koju sadite (kaktusi, sukulenti, cvjetnice), a dovoljno je staviti 10 posto lumbrihumusa u odnosu na supstrat.