Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri

Nakon nedavnog predstavljanja eno-gastro projekta 'Vino uz žlicu' u zagrebačkom Aperitivo baru, novo druženje s medijima upriličeno je u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold.

Prije uživanja u jelima i vinima, uzvanici su nepca osvježili Mladininim pjenušcima Poy uz bosanski finger food - buredžike (mali bureci, naravno, s mesom).

Voditelj restorana Selmir Bešić, predstavio je bosansku kuhinju kroz sedam sljedova kuhanih jela koja su sljubljena s vrhunskim vinima.

Večera je započela s popularnom Begovom čorbom, toplom kremastom juhom s bamijom, pilećim mesom i povrćem, uz koju se kao dobar izbor pokazao moslavački Škrlet Trdenić private collection 2017.

I Bosna ima raviole, uvjerili su se i poneki skeptični kušači, ali ih za razliku od Italije tamo zovu - Klepe. To je kuhana tjestenina punjena mljevenom junetinom u umaku od vrhnja i češnjaka, koju je izvrsno 'pokrio' Jakovac Chardonnay 2017.

Potom je slijedio Japrak, koji je više popularan u Hercegovini, a najbolje bismo ga opisali kao male sarme u listu raštike. U sezoni, sarmice se obično omataju u listove vinove loze, ali raštika se u ovom slučaju pokazala kao dobar izbor. Sirovica Rizling rajnski 2017, novi vinski adut s Plešivice, sasvim dobro se držao sa slasnošću i blagom gorčinom tog specijaliteta.

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, koje se kuha dugo na laganoj vatri, pa mekoća mesa i raznog povrća daje posebno bogatstvo mirisa i okusa. Recept je vrlo jednostavan - sve u jednom. To je jelo od svega i svačega, ukratko, za prste polizati! S takvom moćnom delicijom mogao se nositi samo vrhunski 'teškaš' kao što je Jakovac Cuvée crni 2013, kupaža merlota i cabernet sauvignona s puno sunca iz Erdutskog vinogorja. U neslužbenom ocjenjivanju, upravo je ova kombinacija imala najviše poklonika među novinarima, vinarima i ostalim uzvanicima.

Najizdržljiviji su dočekali jelo koje je za ovu priliku nazvano - Carica Bamija. Toj biljci iz porodice sljeza, pripisuju afrodizijačka svojstva, a kažu da toga ne manjka ni Florijanovićevoj Frankovki 2017,
vrhunskom vinu iz Moslavine, koja se pila uz nju. Bamija je, inače, nezaobilazan sastojak većine bosanskih specijaliteta, a u Sofrinoj kombinaciji s mekanom junetinom, mrkvom i rižom bila je zaista pun pogodak.

Šlag na kraju došao je na jabuci, kuhanoj i punjenoj mljevenim orasima, koju znamo pod imenom Tufahija. Uz tu kaloričnu bombu junački se ponio Traminac Radosh 2016 iločkog vinara Mladena Papka. Kao dižestiv posluženi su istarski likeri i rakije Aura (Teranino, Biska i Moscato).

Na kraju večeri ispunjene predivnom hranom i vinom, oni kojima to ne smeta snu, uživali su u ka(h)vi nježnog okusa Franck Jubilarna Sensual, posluženoj na tradicionalan način u džezvama i fildžanima.