Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

180 godina Pivovare Daruvar

Najstarija u Hrvatskoj Pivovara Daruvar uskoro će obilježiti 180 godina a 17. i 18. 05. 2019. u Daruvaru će se održati Dani piva. Godine 1840. godine, osnovana na imanju grofa Antuna Jankovića u središtu Daruvara Pivovara djeluje do danas na istom mjestu s neprekinutom tradicijom proizvodnje piva. To je danas jedna od rijetkih pivovara izvan Češke Republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji. Svoju proizvodnju temelji na tradicionalnom načinu proizvodnje piva, na prirodnoj mekoj izvorskoj vodi s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetnim hrvatskim sirovinama, bez aditiva i konzervansa.

Priča o Staročeškom počinje 1893. godine kada se to pivo počelo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Prvo Staročeško pivo pod nazivom Zimsko, točilo se iz drvene bačve i proizvodilo prema recepturi čeških doseljenika u daruvarski kraj. Nakon Zimskog Staročeško se kao ime počelo koristiti i za ostale vrste piva. Od tad pa do danas u svakoj čaši tog piva krije se duh češke pivarske tradicije koja se brižno čuva i pažljivo prenosi već stoljećima. Okus obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorkotrpki doživljaj koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.

Staročeško pivo svijetlo lager, crveno i bock je prepoznatljivo i po tome što se toči isključivo u smeđe boce jer boca takve boje čuva pivo od utjecaja svjetlosti na miris i okus piva. S godišnjom proizvodnjom od 65 tisuća hektolitara godišnje Pivovara Daruvar je šesta po veličini u Hrvatskoj. Osim svog najpoznatijeg lager piva Staročeško od 2014. godine Pivovara je počela proizvoditi i craft pivo 5th Element.

Posljednjih godina na hrvatskom tržištu sve se više traže craft piva. Malih craft pivovara je 70 s tržišnim udjelom od 2,5 %. Craft piva danas imaju kultni status, punog su okusa i aroma, proizvedena od biranih sastojaka. Zahvaljujući iskustvu, znanju o kuhanju piva i tradiciji, Pivovara Daruvar uspjela se pozicionirati kao jedna od vodećih hrvatskih craft pivovara.

5th Element, craft pivo, nastalo je u radionici najpoznatijeg domaćeg majstora pivara Kreše Marića. To je linija piva iza koje stoji filozofija o Petom elementu jer u osnovi svakog piva samo su četiri sastojka: voda, slad, kvasac i aromatični hmelj. Njihovi su simboli voda, zemlja, zrak i vatra, a vječno traženje harmonije i sklada u beskraju mogućnosti koje pružaju elementi zove se ljubav što je po Mariću peti element!
Liniju predstavlja nekoliko raznovrsnih craft piva: Aba, Lela, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo), Green power pivo s dodatkom industrijske konoplje, prvo takvo pivo u Hrvatskoj i kiselo pivo s okusom maline Weissbery.

U Daruvaru gradu piva zajedno s Gradom i Turističkom zajednicom, Pivovara Daruvar jednom godišnje organizira Dane piva u sklopu kojih se održava i Festival malih nezavisnih pivovara. Događaj predstavlja jedno od najvećih okupljanja domaćih craft pivara, na kojem će i ove godine sudjelovati 40-tak craftera iz cijele Hrvatske a posjetitelji će moći kušati više od 70 različitih craft piva.