Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Podrumi Vukoje 1982 i ljubavni romani

Ovogodišnju sezonu "Vinskih razgovora s novinaromTomislavom Stiplošekom" svojim je gostovanjem otvorio hercegovački vinar Radovan Vukoje. Vinski razgovori su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima koji su prilagođeni i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče. Održavaju se u središtu Zagreba u multifunkcionalnom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici dva puta mjesečno.
U"Podrumima Vukoje 1982" proizvode se vrhunska vina, destilati i maslinovog ulja. Vinarija koristi moderne tehnologije, kontrolirane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama, u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. U Kinu se svake godine izvozi 40 tisuća butelja crnog vina.
Radovan Vukoje je u Zagreb stigao u pratnji svoje supruge Jagode koja, uz to što mu je velika podrška, aktivno sudjeluje u radu tvrtke, posebice u radu Vinske galerije, njihovog restorana koji se nalazi u sklopu vinarije.
Tijekom "Vinskih razgovora" kušalo se žilavku, vranac i druga vina. Vina su sortna i mineralna. Da je Radovan Vukoje na enološkoj specijalizaciji bio u Italiji, da se iščitati iz njegovih vinskih uradaka. Kušala su se vina: Hercegovačka žilavka 2018, Carsko vino žilavka 2015, Selekcija bijela 2015, Burgundac bijeli 2016, Vranac rezerva 2012, Selekcija crvena 2011.
Hercegovačka žilavka Vukoje vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera. U proizvodnji se macerira 16 sati, a dozrijeva 8 mjeseci u inoxu, 3 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 3 mjeseca u boci.
Carsko vino žilavka proizvodi se od probrane berbe grožđa. Nakon maceracije 24 sata, vrije i razvija se uvijek u novim hrastovim barrique bačvama 12 mjeseci (sur lie metoda) te odležava 8 mjeseci u boci. Okusom vrlo mineralno i kremasto vino, elegantno s lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu daju dug završetak.
Selekcija bijela je kupaža probranih grozdova chardonnaya (55%) i žilavke (45%), macerira se 20 sati, dozrijeva 9 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 6 mjeseci u boci. Ovo veliko vino je zagasito zlatne boje sa zelenim odsjajem, kompleksnih aroma, okusno mineralno, elegantne teksture i ravnoteže punog tijela, alkohola i svježine.
Burgundac bijeli je neobičan uradak, a na etiketi se nalazi kameleon. Zašto je na etiketi kameleon? Radi se o vinu od grožđa sorte crni pinot, ali je rađeno bez prešanja i maceracije kako bi se izbjeglo bojenje mošta pigmentima boje iz kože te se tako od njega dobilo bijelo vino. Dakle, crna sorta, a bijelo vino - zato kameleon. Vino je bogate i raskošne strukture i punoće, višeslojnih voćno-mineralnih aroma, dobrog balansa sočnosti, punoće i svježine te duge i slasne završnice.
Vranac rezerva se proizvodi samo od vranca iz najboljih godina klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija u dodiru s kožicom bobica (maceracija) 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 - 30 ⁰C. Dozrijeva 18 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvoreno crvene boje, bogato širokom lepezom aroma, izuzetno snažnog tijela, odličnog sklada punoće i svježine okusa, izrazitog potencijala za duga čuvanja. Servira se na temperaturi 18 - 20 °C. Da bi se potpuno spoznala veličina ovog vina poželjno je dekantiranje 30 minuta prije konzumiranja.
Selekcija crvena je kupaža najboljih grozdova merlota (50%), cabernet sauvignona (35%), vranca (8%) i syraha(7%) proizvedena klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija uz maceraciju 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 - 30 ⁰C. Dozrijeva 24 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvorene rubin boje, kompleksnog mirisa, vrlo ekstraktno i zaokruženo s toplim taninima i sočnom voćnom završnicom. Servira se na temperaturi od 18 °C
Razgovore i vina Vukoje pratile su plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus.
Na obroncima planine Učka poslovanje tvrtke Buretić Bregi vezano je na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su zasnovane na tradiciji i usavršene vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse
Mljekara Latus smještena je u samom srcu Istre, na brežuljku ponad sela Orbanići, okružena pašnjacima. Načinom na koji je nona Šantina proizvodila sir, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10000 litara mlijeka.
Vinske razgovore upotpunili su Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavljajući svoje romane "Zagrljaj u koji pripadam" i "Kornelija broji oblake".
„Zagrljaj u koji pripadam“ je klasični ljubavni roman koji Vlasta Janton osvježava novim dvojbama koje donose suvremeni odnosi, a glavnoj junakinji ostvarenje vlastitog talenta i prihvaćanje poslovnog izazova vodi i prema zadovoljstvu u ljubavi. "Ljubav je sadržaj života", podsjetila je Vlasta Janton i iz romana izdvojila te recitirala ljubavnu pjesmu "Njemu bih dala da me voli".
Stjepo Martinović je dugogodišnji novinar koji je nakon umirovljenja počeo pisati beletristiku i osvajati književne nagrade. "Kornelija broji oblake" je roman pun putenih i gastronomskih užitaka, sa sugestivnim opisima okusa i mirisa hrane, erotskih igara i romantičnih krajolika Kvarnera i Istre.
"Hedonizam ljubavnih romana skladno upotpunjava priču o umjetnosti proizvodnje vina, a vlastito iskustvo neizostavno je i u umjetnosti stvaranja romana i u umjetnosti stvaranja vina", podsjetio je Stjepo Martinović završivši večer gitarom i romantičnim kanconama.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Silvija Munda