Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Žene i vino

Udruga Žene i vino( Women on Wine,- WOW) koja okuplja više stotina žena iz cijele Hrvatske i koja se bavi kulturom stola i promiče umjereno uživanje u dobrim vinima i ove godine 21. ožujka u muzeju Mimara u Zagrebu organizira Festival ružičastih vina Pink day.
U sklopu priprema za taj festival u novootvorenom prostoru Meetings With Style u središtu Zagreba organizirano je predstavljanje mađarskih vina koje je vodila vinarka Fruzina Kacsko. Počelo je s Kemendy Cuvee Rose Brut a onda je slijedilo još devet vina među kojima i Sanzon Furmint Classic 2016. a zadnje vino bilo je poznati Stumf, Nagy-Eged Bikaver 2015. Uz slastice poslužen Kikelet Pince, Tokaji Szamorodni sveet 2012.
U istom prostoru organizirana je i predaja nagrade za najbolji pjenušac po izboru žena. Nagradu je preuzela Ana Peršurić Palčić za pjenušac Blanc de Noir iz istarske vinarije Peršurić.
Na mjestu na kojem se spajaju njega i ljepota dakako uz vino, u novootvorenom zagrebačkom showwroomu, Avon Beauty Boutique također u središtu Zagreba održana je prezentacija vina iz Jeruzalema iz Slovenije. Jednu od od vodećih slovenskih vinarija, Puklavec Family Wines, predstavila je direktorica marketinga Sonja Erčulj, koja je rekla kako je upravo njihova vinarija višekratni dobitnik prestižne slovenske titule Vinar godine. Njihov Šipon iz linije Seven Numbers osvojio je i međunarodno prestižnu medalju, platinastog Decantera. Vinogradi su im smješteni na odličnim položajima ljutomesrko-ormoških gorica, na nadmorskoj visini od oko 250-350 metara; terasasti, danju izloženi suncu dok hladne noći ovog područja omogućuju svježinu vinima. Tlo u kojem se i danas znaju pronaći fosilni ostaci školjki, daruje vinima izuzetnu mineralnost. Vinska priča ovdje je začeta davne 1934.godine kad je Martin Puklavec počeo s vinima za koja je želio da budu – najbolja. Od 2009. kreće novi život te vinarije jer ju ponovno preuzima obitelj Puklavec. Puklavec Family Wines proizvodi nekoliko je linija od kojih je u Hrvatskoj najprepozantljivija etiketa Jeruzalem Ormož a tu su još Ljutomerčan, Estate Selection, dok iz najboljih vinograda dolaze vina pod zajedničkom etiketom Seven Numbers, namijenjena isključivo Horeca segmentu – dakle – hotelima i rastoranima.
Na WOW druženju s Avonom, kušala su se muškatna vina i jedna zanimljiva kupaža, koja je, kako je ispričala Sonja Erčulj, zapravo nastala greškom u podrumu koja je rezultirala – uspjehom. Nastalo je suho ali aromatično vino Sauvignon & Sivi pinot Jeruzalem Ormož.
Sorte sauvignon i sivi pinot vrlo su popularne u našem vinogorju. Sljubljene, daju svježe, voćno vino s aromama lista rajčice, cvijeta bazge i limunove korice. Sauvignon osigurava svježinu i lepršavost a pinot sivi daje harmoniju i punoću okusa. Ovo je vino odlično u kombinaciji s bijelim mesom, svježim salatama i jelima od šparoga. Također odlično funkcionira i kao aperitiv – objasnila je Erčulj. No, glavnu ulogu te je večeri ipak imala sorta muškat ottonel. Pila se polusuha Muškatna penina Jeruzalem Ormož, koja je česti odabir svih ljubitelja slađih, aromatičnih i trendovskih pjenušavih vina. Pjenušac je proizveden charmat metodom a osvaja karakterističnom aromom muškata, pije se kao aperitiv ili samostalno i vrlo je omiljen među mlađom i ženskom publikom. Uz pjenušac, kušao se i slatki Muškat Ottonel Jeruzalem Ormož, vino srednjeg tijela, koji odiše nježnim, slatkim okusom i ugodnom svježinom.Sljubljuje se sa slasticama ili se pije samostalno.
A sa slasticom, s palačinkama u vajnšatou se sljubio i muškat Marijana Tomurada u Sesvetskom Kraljevcu u Taverni obitelji Fundelić u kojoj su vinoljubicama svoja mlada vina predstavile vinarije Kos-Jurišić, Kunjko i Tomurad.
Vinarija i izletište Kos Jurišić je u Nespešu na Zelinskoj vinskoj cesti. Kušaonica može primiti i do 50 osoba, a “klet” u samom srcu vinograda gdje se uz vina mogu kušati tradicijska jela. Za ovu priliku ljubiteljicama vina Mario Jurišić je ponudio mladu Kraljevinu, Kerner i Muškat.
U blizini Zagreba, na sjeveroistočnim obroncima Medvednice, u malom mjestu Belovar obitelj Kunjko već generacijama proizvodi vina, rakija i likera. Članicama Udruge "Žene i vino" Drago Kunjko koji ima osmero djece ponudio je Ranjski rizling i Mješavinu Ranjskog rizlinga, Kraljevine i Moslavca.
Marijan Tomurad iz Sesveta, bivši šef zagrebačke policije koji ima dva hektara vinograda i kušaonicu koja može primiti 90 gostiju za ovu prezentaciju odabrao je Pinot bijeli, Kraljevinu, Graševinu i Muškat žuti

Pripremio : Tomislav Radić