Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Steven Spurrier o odabranim posavskim vinima


Na inicijativu poznatog vinara Mihe Isteniča, posavski vinari i ugostitelji i Centar za poduzetništvo i turizam Krško (CPT Krško) organizirali su u četvrtak, 18. lipnja 2020., internetsko događanje za ljubitelje vina na imanju Albiana (vinski podrum Žaren) u Nemškoj vasi kod Krškog u Sloveniji. Bilo je to internetsko predstavljanje najboljih posavskih vina koja je kušao i komentirao svjetski poznati britanski vinski kritičar Steven Spurrier.

Sudionike je pozdravila Kristina Ogorevc Račič, direktorica CPT-a Krško, a događaj je moderirala Ksenja Kragl (Okusi Posavja, CPT Krško).

Kušalo se sljedeća vina: Penina Istenič (Gourmet Rose l. 2016, Passion l. 2009), Albiana (Sauvignon l. 2018), Keltis (Cuveé Extrême l. 2013), Kobal (Modra frankinja Luna l. 2016) ), Lipey (Pinot Noir l. 2017).
Steven Spurrier je u uvodu istaknuo da se danas sve više traže vina s oznakom "terroir-a", napravljena sa strašću i pečatom porijekla. Sva kušana vina opisao je s odabranim pridjevima poput "ljupki", "šarmantan", "izražajan, osjeća se terroir", "prilično", "originalno" i"izvanredno", što su odlična priznanje vinarima .
Vina su komentirali i : Miha Istenič (direktor Penina Istenič)
Jure Tomič, kuhar i vlasnik restorana Debeluh u Brežicama, Slovenski sommelierski državni prvak 2010.
Sommelier Grega Repovž, Chef i vlasnik Gostilne Repovž.
Enolog Miha Ritonja, imanje Albiana.
i Gašpar Čarman , direktor eVino i Slovenski sommelierski državni prvak 2013. i 2015.
Oni su također dodali pozitivne komentare svim vinima i suglasili se da samo kvaliteta i originalnost posavskih vina može povećati prisutnost na tržištu vinogorja Posavje . Naravno, to neće biti moguće bez suradnje vinara, ugostitelja, države, regije, lokalne zajednice i drugih dionika u vinskoj industriji .
Steven Spurrier je inače počeo kao trgovac vinom i jedan je od najzaslužnijih za uspon vina iz novog vinskog svijeta a posebice je proslavio kalifornijsku dolinu Napa. Godine 1976. u Parizu je pripremio "slijepo "kušanje koja se danas naziva i "Pariška presuda". Tim događajem srušen je
mit o apsolutnoj dominaciji francuskih vina. Ocjenjivalo je devet poznatih francuskih kušača, šest kalifornijskih chardonnaya i cabernet sauvignona, kao i četiri ugledna Bordeauxa (s najvećim udjelom Cabernet sauvignona) i Chardonnay-e iz Burgundije . U ukupnom zbroju bodova oba prva mjesta pripala su Kaliforniji. Događaj u Parizu ovjekovječen je 2008. godine u filmu "Šok u boci". Spurriera je igrao poznati engleski glumac nositelja Zlatnog globusa Alana Rickman.
Spurrier je i proizvođač pjenušaca u Engleskoj pa je već bio u Sloveniji i to na proslavi 50-godišnjice šampanjerije na Bizeljskom kod obitelji Istenič koja poznata u Europi po pjenušcima.
Ovo kušanje u Krškom putem FB pratilo je oko 2000 gledatelja.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić