Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Na pjenušac Rogić u Le Premier
Vina Rogić i Celega točila su se u zagrebačkom hotelu Le Premier u koje su održani 25. "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom". Ti razgovori su zabavno-edukativne interaktivne radionice za vinske znalce i ljubitelje vina.
Vinogradi Rogić su na krajnjem istoku Hrvatske, u Iloku (vinogorje Srijem) a vinarija je u Zagrebačkoj županiji, u mjestu Dubravica. Bračni par Rogić u vinsku je priču ušao 2010. godine naslijedivši vinograd o kojemu uz njih o proizvodnji vina, brigu vode i tehnolog i enolog. Uzgajaju graševinu i traminac, a prije nekoliko su godina odlučili kreirati pjenušac, cuvée tih sorata i rade ga tradicionalnom metodom vrenja u boci. Ove su godine u Londonu, na International Wine and Spirit Competition (IWSC) za njega osvojili brončanu medalju.
Pjenušac Rogić je osvježavajuće, ekstra brut vrhunsko pjenušavo vino koje se može konzumirati u svim prigodama, ali i uz razna lagana jela.
Graševina Rogić je visoko kvalitetno bijelo vino zelenkasto žute boje, ugodne arome, svježeg i skladnog okusa, s izraženom ugodnom svježinom, a izvrsno se sljubljuje sa suhomesnatim proizvodima, jelima od bijelog mesa, ribljih paprikaša i svim vrstama riječnih riba.
Traminac Rogić je vrhunsko bijelo poluslatko vino, karakterističnih aroma i okusa za podneblje iz kojeg dolazi. Svake godine Rogići od traminca rade predikatnu berbu, bilo da se radi o kasnoj ili izbornoj berbi bobica. Iznimno se slaže s finim sirevima i desertima, ali je i odličan aperitiv.
"Trenutno se najbolje plasira graševina, a najteže je prodati predikatni traminac. Razlog tomu nije cijena, nego još uvijek nedostatak navike pijenja takvih vina kod šire publike.", kažu Pavla i Davor Rogić. Oni planiraju saditi nove hektare vinograda gdje bi uz graševinu i traminac i dodali i cabernet sauvignona i proizvodili uglavnom pjenušce. Planiraju tri tipa pjenušca: brut koji imaju i sada, rosé i jedan nešto slađi pjenušac."
Vinarija Celega je u Istri, u Bujama. "Imamo od 20 hektara vinograda i planiramo se širiti. Dio vina prodajemo kroz točionike u lokalnim konobama a butelje nastojimo plasirati na šire tržište.", objasnio je Ivan Puž, iz vinarije te dodao da vinarija ima i lijepu kušaonu.
Ireneo Celega proizvodi Malvaziju, Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Teran, a sudionicima Vinskih razgovora vinarija se predstavila Malvazijom koja je žuto zlatne boje, voćnih aroma, svježa i ostavlja cvjetno - voćni ugođaj . Odlično se slaže s istarskom hranom kao što su bijela riba, školjke, tjestenina s laganim umacima ili fritaja sa šparogama.
" Radimo isključivo s domaćim kvascima i tehnologijom koja je nova, ali daje vino koje podsjeća na neka vina kakva su radili naši stari.", rekao je Ivan Puž.
Razgovore i vina pratili su vrhunski sirevi Paške sirane a kao iznenađenje, na kraju poslužen je Deorum, prošek vinarije Sladić , napravljen od autohtone sorte Maraštine.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke : Marko Čolić