Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vinarije Degrassi i Petrač imaju zlatna crvena vina

Red Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina crvenih sorata, organizirali su u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Stiglo je 57 uzoraka iz svih dijelova Hrvatske, od Iloka na istoku do Konavala na jugu, a čak su tri zlata otišla na krajnji zapad, u vinariju Degrassi iz Savudrije.
Vina su ocjenjivali enolozi Franjo Francem i Slaven Jeličić, sommelieri Darko Lugarić (restoran Tač) i Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel), direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić te novinar i vinski kritičar Željko Suhadolnik.
Najbolje ocjenjena vina bit će predstavljena publici na Međunarodnom festivalu vina i gastronomije Vino.com u Esplanadi 26. studenog kad će i vinari dobiti priznanja. Tamo će i vinarije koje su imale najbolje ocjenjena ružičasta vina dobiti priznanja, kao i prozvođači pjenušaca. Ocjenjivanje hrvatskih prirodnih pjenušavih vina The Flute Stars bit će sredinom studenog.
U hrvatskim crvenim blendovima raznolike su kombinacije authtonih i internacionalnih sorata, a i stilovi vina variraju od proizvođača do proizvođača. Svako vino ima povijest i odraz je terroira, klime, tla i vinara. Iz hrvatskih vinogradarskih regija dolaze vrlo kvalitetne crne mješavine sorata što je dokaz da su domaći vinari itekako ovladali suvremenim enološkim postupcima. Red Blend je pružio uvid i bolje osvijetlio hrvatsku vinsku scenu crvenih mješavina sorata.
Tri zlatna vina s ocjenjivanja Red Blend 2021. su iz savudrijske vinarije Degrassi. To su Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007., Terre Bianche Cuvée Rouge 2012. i Terre Bianche Cuvée Rouge 2009., a četvrti je "zlatnik" iz Zagorja: Karizma 2018. vinarije Petrač s Hršak Brega pokraj Krapinskih toplica.
Srebrni crveni blendovi su Goldberg Red 2019. Vina Belje iz Kneževih Vinograda u Baranji, Korlat Supreme 2013. iz okolice Benkovca, Boškinac Cuvée 2016. iz Novalje na Pagu, ponovno Degrassijev Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013. te Kurykta Reserva 2018. Antona Katunara s Krka.
Katunarovo vino Kurykta Supele 2017. predvodi listu brončanih mješavina sorata na kojoj su i Festigia LV 2015. Vina Laguna iz Poreča, Galić Crno 9 berbe 2016. iz Kutjeva, Clemente crni 2016. Ivana Damjanića iz Poreča te K7 berbe 2019. Vlade Krauthakera iz Kutjeva.

Pripremio: Tomislav Radić