Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE RAKIJA I LIKERA
3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera održano je u srijedu i četvrtak, 10. i 11. studenog 2021.na Agronomskom fakultetu u Zagrebu . Ocjenjivanje je organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.
Ocjenjivala se boja, bistroća, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Uzorke na ocjenjivanje prijavilo je 70 proizvođača. Pristiglo je više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
Više od 60 uzoraka dobilo je ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu.
Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka. Više o proizvodnji voćnih rakija, likera i travarica uskoro će se objaviti u knjizi doc. dr. sc. Marina Mihaljevića Žulja „Voćne rakije, likeri i travarice“ koja izlazi u prosincu, a zainteresirani tu knjigu mogu naručiti kod Gospodarskog lista.
Prof. dr. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije ocjenjivača, rekao je kako šampionska šljivova prepečenica pripada samom vrhu svjetskih pića uz francuski konjak i škotski viski.
Apsolutni šampion ocjenjivanja i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija).
Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je Destilerija Patrik - Teranino liker iz 2021. proizvođača Patrika Sračića .
Pobjednik u kategoriji ginova je Destilerija Gavran - Raven's london dry gin iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana.
Pripremio: Tomislav Radić