Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Počela berba portugisca

Članovi udruge Portugizac Plešivica i njihovi gosti i ove su godine simbolično najavili berbe. Bralo se portugizac u vinogradu OPG-a obitelji Ciban od kojeg će nastati mlado vino koje miriše na jesen.
Predsjednik Udruge Tomo Haramija označio je početak berbe u kojoj su sudjelovale i mlade djevojke čuvarice tradicije u narodnim nošnjama te brojni gosti.

„Vinogradari kažu kako je ovo dobra godina pa sam uvjeren kako će i rezultati njihovog cjelogodišnjeg rada i truda biti vidljivi kroz vrhunsku kvalitetu vina i pjenušaca na koju su nas već i navikli. S užitkom gledam u što se pretvorio ovaj naš kraj i u kojoj mjeri naši vinari nameću trendove i podižu ljestvicu kvalitete. Svim vinogradarima i vinarima želim uspješnu berbu!“, istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Važno je naglasiti kako je portugizac udruge Portugizac Plešivica zajedno s ostalim proizvođačima s Plešivice osvojio srebrnu medalju na natjecanju Portugieser du Monde. „U planu nam je od ove godine u suradnji s tvrtkom Plešivičko vinogorje, koja je potkraj 2021. godine preuzela podrum Poljoprivredne zadruge Plešivica, napraviti iskorak s proizvodnjom vina Portugizac Plešivica selection. S time želimo osigurati na tržištu veći volumen i prepoznatljivu stilistiku portugisca koji nakon redovne berbe prvi izlazi na naše tržište kao mlado vino“ rekao je Željko Gregorić, tajnik udruge.

Portugizac je mlado vino crvene boje s ljubičastim odsjajem. Srednje krupne bobice ove sorte grožđa imaju 14 do 16 posto šećera, dok se u okusu vina mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. To mlado vino brzo zrije, pa se nakon vrenja pretače i pušta u prodaju ili miješa s drugim crnim vinima. Dobra godišta portugisca prepoznaju se po ukupnoj količini alkohola od oko 12 posto, te ukupnoj kiselini iznad 6 grama po litri.

Osim po kvaliteti vina, plešivički vinari nameću nove trendove i u proizvodnji. Tako je OPG Ciban među vinarijama koje su u postupku stjecanja ekološkog certifikata kakav je na Plešivici već dobila obitelj Tomac.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić