Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Korak naprijed ili korak prema samouništenju?!
Dva primjera koji pokazuju da više ništa neće biti kao prije.
Primjer 1.
Zbog novog zakona o sjemenu raste nezadovoljstvo hrvatskih poljoprivrednika. Prema njemu vlasnici OPG-ova više neće moći koristiti vlastito sjeme i prodavati plodove koje bi od njega dobili.
Svaki OPG pa i najmanji zaljubljenik sjemena i bilja ima više kutijica ili staklenki sjemena povrća i raznog mirisnog bilja, no već u prvoj polovini 2021. sa stupanjem na snagu novog zakona o sjemenu većina će postati ilegalna. Svi se slažemo da je poljoprivredni reprodukcijski materijal temelj poljoprivredne proizvodnje i prva karika u lancu proizvodnje i opskrbe hranom. Kvalitetno sjeme i sadni materijal od značajne je važnosti za poljoprivrednu proizvodnju. Sorte koje se nalaze na tržištu (moraju) biti kvalitetne i prepoznatljive, što znači da će biljke imati snažan i zdrav rast (te biti prilagođene klimatskim uvjetima), kao i (posjedovati karakteristike) po kojima su poznate. Ovaj dio koji sam stavio u zagradu osobno me muči i daje naslutiti modificiranje, u prirodi se ništa ne mora i nema garancije. Poljoprivredni reprodukcijski materijal koji se nalazi na tržištu (mora) biti u takvom stanju da proizvođači imaju najbolju (garanciju) identiteta materijala te da će biljke koje dobiju njihovom sjetvom odnosno sadnjom pokazivati karakteristike po kojima su prepoznatljive. Igramo se Boga, a to nismo. Naravno da će se (za sada) napravit iznimke kod autohtonog sjemena koje će se na poljoprivrednim gospodarstvima koristiti isključivo za prehranjivanje te iste obitelji. Molim, dali ovo netko vidi?!

Primjer 2.
Članak 48.
(2) Trgovinom reprodukcijskim sadnim materijalom i sadnicama na veliko može se baviti pravna ili fizička osoba koja ima zaposlenog diplomiranog inženjera agronomije/poljoprivrede ili magistra agronomske/poljoprivredne struke odnosno prvostupnika agronomije/poljoprivrede ili magistra agronomske/poljoprivredne struke.

(4) Trgovinom reprodukcijskim sadnim materijalom i sadnicama na malo može se baviti pravna ili fizička osoba koja u svakoj prodavaonici ima zaposlenog djelatnika sa završenim IV. (četvrtim) stupnjem obrazovanja poljoprivredne struke.

PREKRŠAJNE ODREDBE
Članak 84.
(1) Novčanom kaznom od 20.000,00 do 40.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba:
9. ako se bavi trgovinom reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica u suprotnosti s odredbama članka 48. ovoga Zakona
Baš se veselim odlasku u Bauhaus da popričam s diplomiranim inženjerom agronomije s vrtnog odjela. Naravno, šalim se. Lako za njih, ali onaj mali OPG uz staru cestu kraj Pirovca, Lovinca, Plitvičkih, Valpova ili Ivankova...
Javna rasprava o novom zakonu je završena, a kako ministarstva i struka smatraju da je riječ o nečem neophodnom, male su mogućnosti da će se od njega odustati ili da će doživjeti veće promjene. Željko Serdar, HCOIE