Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zašto je važan prvi tretman protiv bolesti žitarica i šećerne repe?

Iz godine u godinu se nameću raznorazna pitanja vezana uz prvu zaštitu usjeva. Budući da smo svjedoci ekstremnih godina, sušnih proljeća i slabih zima, osnovno pitanje koje muči poljoprivrednike jest da li je potreban prvi tretman protiv bolesti ukoliko bolesti nema. Naša preporuka jest da se ipak unatoč tome što bolesti nema ili nije vidljiva, obavezno odradi prva zaštita sa kvalitetnim fungicidom protiv bolesti. Bitno je napomenuti da je prskanje fungicidima obavezna mjera ukoliko planiramo maksimalan prinos, a samim time i profit na kraju.

Izuzetno djelotvoran u prvim tretmanima

AgroChem MAKS u širokoj paleti svojih preparata ima odličan fungicid koji je dugi niz godina prisutan na tržištu IMPACT 25 SC. Budući da je bolesti lakše liječiti preventivno, nego kurativno preporuka je koristiti IMPACT 25 SC kao preventivnu zaštitu u prvom prskanju, kako bismo očuvali zdravu lisnu masu usjeva u dozi od 0,5 l/ha. Najčešća primjena Impacta 25 SC je kad žitarice kreću iz busanja u intenzivno vlatanje. S obzirom da je u tom periodu veoma gust sklop i prisutnost vlage dosta velika, najčešći problemi patogena koji se javljaju su pepelnica (Erysiphe graminis) i hrđa (Puccinia spp.). Uz navedene bolesti uporebom IMPACTA 25 SC u navedenoj dozi se značajno smanjuje zaraza septorize lista i klasa pšenice (Septoria spp.) te fuzarioza (Fuzarium spp.), mrežaste pjegavosti (Pyrrenophora teres) i sive pjegavosti lista ječma (Rynchosporium secalis).

Najbolji omjer cijene i kvalitete

Pepelnice i hrđe osim što naoko ne izgledaju lijepo, imaju sposobnost da se brzo šire, ali ono što je najbitnije ukoliko se ne prskaju drastično smanjuju prinos. IMPACT 25 SC osim što je odličan fungicid u zaštiti lisne mase u žitaricama posebno mjesto ima u zaštiti šećerne repe protiv pjegavosti lista (cercospora beticola).

Kao zaključak navodimo da se pravovremenim izborom fungicida IMPACT 25 SC osiguravaju visoki i stabilni prinosi u vašoj proizvodnji. IMPACT 25 SC je standardni izbor u zaštiti žitarica jer je najbolji omjer cijene i kvalitete koju za vas osigurava Agrochem MAKS.

Mihaela Marković, dipl.ing.agr.

foto: Depositphotos/ligora