Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Promijenite navike u suzbijanju paunovog oka!

Paunovo oko ograničava prinose u maslinicima Istre i Dalmacije

Uvjeti za razvoj paunovog oka u nekim maslinicima Istre i Dalmacije povoljni su gotovo čitavu godinu, pa na takvim lokacijama treba prilagoditi zaštitu i prihranu maslina i paziti na klimatske uvjete. U periodu vegetacije, nakon rezidbe, ali i razvoja ploda maslina, naročito od rujna do berbe AgroChem MAKS za uspješnu borbu protiv paunovog oka i raka masline koristi proizvod NEORAM WG.

Bolest paunovo oko u Hrvatskoj je prisutna u svim područjima uzgoja masline i u posljednjih nekoliko godina uzrokuje sve značajne štete. Osnovni problem u borbi protiv paunovog oka predstavljala je duga karenca nekih starih bakrenih fungicida, stoga se nisu provodila suzbijanja paunovog oka i do dva mjeseca prije berbe. Taj period od kraja kolovoza do listopada je idealan za razvoj primarne zaraze (jesenske), jer su tada najpovoljniji vremenski uvjeti (temperatura, oborine) za razvoj ove bolesti. U slučaju jake jesenske, a potom i proljetne zaraze lišće masovno opada u proljeće, što utječe na rodnost masline u toj godini. 

Karenca 15 dana 

Tretiranjem maslinika u ožujku i travnju, rujnu i listopadu, prije kiše, ispitano je korištenje novog bakrenog pripravka Neoram WG, koji u Hrvatskoj po novoj registraciji ima karencu od samo 15 dana za uporabu u maslinarstvu. 


NEORAM WG ima dozvolu za primjenu i u ekološkoj proizvodnji. 

Stručnjaci Instituta za jadranske kulture su ispitivali moguće ostatke bakra u ulju dobivenog preradom maslina, koje su višekratno (3-4 puta) tretirane bakrenim fungicidom Neoram WG prije berbe. Rezultati su pokazali da čak i nakon tri jesenska tretiranja Neoramom WG, nema nedozvoljenih ostataka bakra u ulju, što potvrđuje njegovu službenu karencu.

AGROCHEM MAKS maslinarima nudi cjelovitu tehnologiju suzbijanja paunovog oka, koja uključuje suvremeni bakreni fungicid NEORAM, te specijalna folijarna gnojiva MEGAFOL i KENDAL iz programa VALAGRO. Korištenjem ove tehnologije dokazali smo da i u najtežim godinama držimo paunovo oko pod kontrolom, čak i na najosjetljivijim sortama maslina.

Igor Gomezelj, dipl.ing.agr. MBA

foto: JumpStory/Agrochem MAKS