Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zaštita lijeske od stjenice, grinja i gljivičnih bolesti na ekološki način

U ekološkoj proizvodnji lijeske trudimo se voditi onom starom "uz minimalna ulaganja, do maksimalnih prinosa". Puno je dobrih proizvoda na tržištu, no isto toliko i loših, stoga je najvažnije prilikom kupovanja proizvoda pročitati sastav kako bi saznali na koji način djeluju, kako su vezani i jesu li dostupni biljkama. U strategijama tvrtke BIOinput d.o.o. veliki se naglasak stavlja na zdravo tlo i na jačanje biljaka. Vodimo se činjenicom da je lakše spriječiti nego liječiti.

Rješenje za stjenice

Od ove godine imamo registriran učinkovit ekološki insekticid Asset five koji uspješno djeluje na stjenice koje iz godine u godinu predstavljaju sve veći problem u proizvodnji lijeske. Simptomi napada stjenice očituju se kasnije u berbi kada ljuska na sebi ima smeđe mrlje, a plod, ako ga bude, ima gorak okus ili je deformiran. 

Ove godine gnojiva Grena s visokim postotkom aminokiselina više nego ikad pokazuju njihovu snagu. Biljke su zbog nepovoljnih vremenskih prilika doživjele velike šokove, a bilo je prehladno tako da je bilo onemogućeno tretiranje preko lista. U trenutku kad je porasla temperatura tla i krenulo kolanje sokova, biljka je odmah na raspolaganju imala prijeko potrebne aminokiseline koje je koristila za svoj "hladni pogon", te nije zaostajala u rastu i razvoju. Grena biosprint Ca 9.1.1. koristi se u proljetnoj prihrani, a sadrži dva oblika dušika, jedan brzo djelujući ili aminokiselinski, i onaj koji se sporo otpušta. 

Preventiva grinjama i gljivičnim bolestima

Nakon osnovne prihrane dolazi tretiranje Cuprum MZ i Secur zolfo kao preventivna zaštita od napada grinja i gljivičnih bolesti. 

Od pojave četiri prava lista krećemo s dohranama. U početku je važno rabiti gnojiva s većim sadržajem aminokiselina kao Lyso amin ili Natur nitrogenum. Tu dodajemo i proizvod Green code ili Boomergy koji sadrže vitamine, aminokiseline i važne fitohormone iz biljaka. Proizvodi sintetiziraju klorofil bez upotrebe energije biljka. 

Zlatni mix u koji ulazi Lyso amin, Alga plus, Chitosano Serbios i Zlatna ribica (korisni mikroorganizmi) koristimo svakih 10 -14 dana. Alga plus za razliku od drugih proizvoda na bazi algi imaju 18 posto kalija koji zbog specifičnog nosača ulazi direktno u biljku u vrlo kratkom roku. 

Krajem travnja i početkom svibnja pratimo ljeskotoča kako bi znali pravo vrijeme za korištenje proizvoda koji djeluju na odbijanje ovog štetnika. Za tu namjenu preporučujemo kombinacije proizvoda. Boundary u kombinaciji s Fence proizvodom na listu stvaraju zaštitni film i onemogućavaju ulaz štetnika. Na istom principu radi i Oliveg u kombinaciji s Lecitinom

U svibnju i lipnju koristimo i proizvod Borox, jer je to vrijeme formiranja generativnih pupova, a bor je važan element za bolju oplodnju.

S obzirom na to da Zlatni mix koristimo svakih 10 dana, možemo očekivati manji napad gljivičnih i bakterijskih bolesti. No ako je godina kišna, koristimo proizvod na bazi nanotehnologije mikroelemenata Bio 9 rame plus. Radi se o sitnim česticama aktivnih sastojaka koje se sporo otpuštaju i stvaraju dugotrajni zaštitni film na biljkama. 

Proizvodi visokog postotka chitosana

Osim spomenutih proizvoda, u proizvodnji lijeske koristimo i proizvod Aspida koji sadrži posebno kombiniran kalcij i sumpor za potrebe zaštite od gljivičnih bolesti. Proizvod ima vrlo visok pH i dugotrajno djelovanje i predstavlja idealno rješenje u ekološkoj proizvodnji. Sadrži najstariju kombinaciju proizvoda koji se u mnogim zemljama koriste umjesto bakrenih pripravaka. 

Što se monilije tiče, ona često dolazi kao sekundarni štetnik na oštećenja koja naprave stjenice ili ljeskotoč. Rješavamo ju proizvodima koji imaju visok postotak chitosana i visok pH. Kombinacija Zlatne ribice i Red block-a ili Anytim simplex učinkovito onemogućavaju razvoj ovih gljiva. 

Lijeska spada u prvu najzastupljeniju višegodišnju vrstu koja se radi po principima ekološke proizvodnje, a ono što je potrebno da bi ona bila uspješna jest trud, educiranje te češće praćenje promjena u voćnjaku.

Za točne dozacije, koncentracije i preporuke te više informacija obratite nam se na +385 91 602 49 30 ili bioinput@bioinput.hr.

foto: Lucija Bencarić