Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

OPG Brinjak: Vertikalan uzgoj jagoda s Plantella proizvodima

Jagoda je visoko profitabilna kultura, a njezinim uzgojem se počinje baviti sve veći broj poljoprivrednika. Inovativni nasad jagoda mladog bračnog para Maje i Matije Brinjak, mnogima će poslužiti kao dobra ideja i ogledni primjer. Naime, OPG Brinjak postoji od 2017. godine, a trenutno imaju posađeno 7.300 sadnica jagoda u vertikalnom uzgoju i to u Velikom Banovcu pored Pakraca.

Sorte Clary i Jolie su upravo te koje uzgaja ova obitelj i s kojima su zadovoljni te bi ih preporučili svima. Clary je najukusnija jagoda koja daje prinos od 500 do 600 grama, dok je Jolie malo krupnija, a prinos joj je i do jednog kilograma po sadnici.

Osim profesionalnog pristupa Brinjak savjetuje kako bi se svako domaćinstvo moglo baviti vertikalnim uzgojem pa bi tako svaka okućnica, balkon ili mali vrt imali vlastite jagode uzgojene na malom prostoru.

Kako izraditi sustav za vertikalni uzgoj? 

„Hobistima bi svakako preporučio sorte koje i mi koristimo. Mogu ih saditi na isti način kao i mi u profesionalnom uzgoju“, kazao je Matija pojasnivši da postoje kanalizacijske vodovodne cijevi na kojoj se izbuše rupe i tako se posadi jagoda unutra. „Drugi način, je sadnja u valove od armaturne mreže koje su oni sami radili i unutra koristili supstrat te sadili biljke na taj način“, opisao je. 

Kako dodaje ovaj proizvođač, u proizvodnji jagoda bi svakako preporučio Plantella proizvode što se tiče samog uzgoja i praćenja biljke. On u svojim nasadima koristi razne Plantella proizvode, počevši od supstrata, zaštitnih sredstava pa do plavih i žutih ploča.

„U našem plasteniku postoje žute i plave BIO Plantella ploče kojima pratimo štetnike koji nam napadaju jagodu, jer u proizvodnji u plastenicima  najveći štetnik je bijela mušica koju sad uspijevamo pomoću tih ploča prepoznati i na vrijeme reagirati“, napomenuo je Brinjak. 

Ključna zamjena ili nadopuna supstrata

Kako bi prinos bio kvalitetan i stvarno u velikoj količini u ovoj godini, bitno je, kaže, poštovati određene korake. „To znači da ćemo u cijeloj gredici, u vertikalnom uzgoju promijeniti zemlju ili ako smo uzgajali jagode u proteklim godinama nadopuniti gredicu s kvalitetnom zemljom. Mi smo u ovom slučaju koristili Plantella supstrat Ideal koji je visokokvalitetan i on će nam održavati cijelo vrijeme uzgoja u ovoj godini kvalitetni rod jagoda“, pojasnio je.

Važno je izmijeniti ili nadopuniti supstrat, ali iznimno je bitno i prihraniti biljku za što je Brinjak koristio organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit za jagode i bobičasto voće. „To je organsko peletirano koje sadrži huminske i fulvinske kiseline. One će cijelo vrijeme uzgoja u tekućoj godini otpuštati hranjiva koja su namijenjena za ovaj tip biljaka. Dakle, to su dušik, fosfor, kalij, kalcij, i sva ostala koja se nalaze u ovom organskom gnojivu otpuštat će se postepeno i biljka će ih kvalitetnije prihvaćati“, objašnjava ovaj proizvođač jagoda. 

Aminokiselina kao zaštita od hladnoće

Kako dodaje, kod uzgoja na njivi, znači gdje zemlju pripremamo na klasičan način tad koriste Plantella Organik, organsko i ekološko gnojivo koje se koristi temeljno za pripremu zemlje za sadnju.

Da se ne dogodio da u rano proljeće jagode stradaju od hladnoće koriste se aminokiseline. Za to je namijenjena Bio Plantella Vita s kojom se biljke redovno zalijevaju i tako održava vlažnost supstrata. Što se tiče doze primjene riječ je o količini od 25 mililitara koja se zalije s 10 litara mlake vode. Ovaj korak je iznimno važan jer stres prouzrokovan smrzavanjem može dovesti do izostanka cvatnje, a samim time i izostanka prinosa.

Uz to, iznimno je bitno prepoznati i na vrijeme zaštititi jagode od bolesti. Na plodovima ili na listu se često pojavljuju one gljivične. „Da se to ne bi dogodilo koristimo Bio Plantella Natur“, ističe Brinjak. Riječ je prirodnom proizvodu na bazi poljske preslice koji će spriječiti da se ne dogodi prodor infekcije u biljku. Naime, u uvjetima previsoke vlage dolazi do gljivičnih bolesti s čime jagode često imaju probleme. 

Dakle, kvalitetan supstrat, gnojivo i zaštita, osigurat će vam zdrave biljke i krupne plodove. Zahvaljujući Plantella proizvodima te ovim savjetima, sada i vi na svome balkonu ili u vrtu možete napraviti kutak za uzgoj i na ljeto uživati u krupnim i sočnim jagodama.

Besplatni stručni savjeti:  092 194 1694info@plantella.hr ili na Plantella.hr

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

foto/video: Bigstock:Lubolvanko/Unichem Agro