Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako pripremiti tlo za sadnju krumpira?

Čim nam vrijeme dozvoli počinjemo vrtlarsku sezonu sa pripremom zemlje za sadnju krumpira. Na priobalnom djelu Hrvatske i u Istri krumpir se sadi vrlo rano, ali na kontinentu treba i pričekati povoljne temperature tla i zraka.

Jedan od najpoznatijih proizvođača krumpira u Požeško-slavonskoj županiji, Nenad Nijemčević otkrio nam je tajne njegove uspješne proizvodnje krumpira. Na površini od oko 4000 kvadrata priprema se zemlja za sadnju krumpira. Na ovoj površini krumpir se sadi svake tri do četiri godine i upravo poštovanje plodoreda je jedan od faktora kvalitete. Nakon krumpira, na površini će se uzgajati kupus, cvjetača, žitarice, kukuruz pa nakon toga opet krumpir. 

OPG Nijemčević sadi sorte krumpira La perla i Prada

Za gomoljasto povrće tlo mora biti kvalitetno pripremljeno i pognojeno. Prvi sloj se obradi s frezom, pliće nekih 10- ak cm, nakon toga se razbaca visokokvalitetno peletirano organsko gnojivo  Biogena. Nakon toga redovi se još jednom prođu s frezom, ali dublje do 20 cm. Bitno je da je suho i da se zemlja uradi fino da bude što sitnija struktura, da nema grubih čestica.

"Biogrenu sam odabrao jer ona sadrži velik broj mikroorganizama koji brzo djeluju u zemlji te pospješuju usvajanje dostupnih hranjiva i vlage. To je bitno za krumpir, ovo je rana sorta, ona će se, nadam se, vaditi do 1.lipnja, tako da je kratak rok za rast povrća. Umjetnom gnojivu puno duže treba da se aktivira. Biogrena se aktivira brzo tako da povrće uspije usvojiti sve elemente" priča nam Nijemčević razloge zbog kojih se odlučio upravo za organsko Biogrena gnojivo.

Savjeti za sadnju krumpira

Na površini kao što je ova od jedno 4000 kvadrata, svake se godine radi plodored, ali bez obzira na plodored treba voditi računa o organskoj tvari. Inače, organsku tvar se može unijeti i stajskim gnojivom. Kada koristimo stajnjak možemo imati problem s korovima u velikoj mjeri koji niču nekontrolirano. Isto tako, ako stajnjak nije zreo imamo problema s krastavosti plodovitog povrća. To se posebno vidi u obliku krastavosti kore krumpira.

Kod ekoloških proizvođača jako je važno upotrebljavati gnojiva koja imaju certifikat za ekološku proizvodnju. Biogrena je gnojivo koje ima certifikat i može se koristiti u ekološkoj proizvodnji.

Za plodovito povrće je najvažnije koristiti provjereno kvalitetna organska gnojiva kao što je Biogrena koja sadrži 22 milijarde mikroorganizama na gram koja brzo aktivira površinski sloj. Osim što hranidbeno sadrži sva makro i mikro hranjiva potrebna za plodovito povrće, ona sadrži i aminokiseline te sve one potrebne vitamine da bi se površinski sloj pretvorio što brže u plodni.

Za sadnju krumpira jako je važno izračunati koliko je potrebno dodati organske tvari, pogotovo ako se gnoji svake godine. Treba biti umjeren s količinom, ali opet dodati dovoljnu količinu koja će prouzrokovati stvaranje humusa i obogatiti površinski sloj s hranjivima. Preporuka za sadnju krumpira je nekakvih, na 100 m kvadratnih upotrijebiti 1 vreću gnojiva.

Prihrana povrtnih kultura

Među brojnim Plantellinim proizvodima krije se i Plantella Vita koja je idealna za prihranu povrtnih kultura u svim fazama rasta. Kod održavanja kultura kasnije tijekom vegetacije možemo koristiti Bio Plantella Vitu kojom aminokiselinama jačamo samu kulturu koju smo zasadili, tako biljke su otpornije na eventualni stres od suše ili od nekih nepovoljnih vremenskih prilika, visokih temperatura ili pak mraza.

Uz Biogrenu i Plantella Vitu povrće neće iznenaditi ni proljetni mrazovi, ni ljetne vrućine koje nas očekuju, ono će biti zdravo i plodonosno.

Video s više informacija pogledajte OVDJE.

Savjetujte se s nama!!!

Stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o., bacc.ing.agr. Milica Sekulić, 092 1941 694, info@plantella.hr, www.plantella.hr

foto/video: Unichem Agro