Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijava projekta
  • 23.07.2015. 18:05

5.000 eura za zaštitu oprašivača!

U projektu poticanja zaštite oprašivača nagrađivat će se poljoprivrednici, zemljoposjednici te poduzetnici u poljoprivredi koji izravno doprinose svojim inovativnim projektima u zaštiti pčela i ostalih oprašivača.

  • 740
  • 158
  • 0

Danas je već gotovo pa suvišno pisati o korisnosti pčele te ostalih oprašivača na okoliš te ljudsku ishranu. O korisnosti oprašivača svi govore, a po tom se pitanju premalo radi u praksi. Jedan pozitivan primjer je projekt pokrenut 2014. godine.

European Bee Award preko European Landowners' Organization s ciljem da doprinese promicanju zajedničkih rješenja dobrobiti biološke raznolikosti, 2014. godine pokrenula je projekt otvorenih godišnjih natječaja prijave projekata koji favoriziraju oprašivače.

Poticanje zaštite oprašivača

Poticanje zaštite oprašivača i biološke raznolikosti u obradivom okolišu.

U projektu poticanja zaštite oprašivača nagrađivat će se poljoprivrednici, zemljoposjednici te poduzetnici u poljoprivredi koji izravno doprinose svojim inovativnim projektima u zaštiti pčela i ostalih oprašivača. Dodjeljuju se ukupno dvije nagrade, pri čemu pobjednički projekt osvaja uz diplomu te promociju kroz ELO i CEMA kanale nagradu u iznosu od 5.000€, dok drugi najviše rangirani projekt osvaja iznos od 2.500€.

Neovisni žiri kojem predsjeda profesor Godfray (Sveučilište u Oxfordu) sastavljen je od strane međunarodno priznatih stručnjaka, članova europskih institucija i nevladinih organizacija. Oni će biti zaduženi za procjenu inovativne ideje te njene provedivosti u praksi, kao i doprinosu u očuvaju zaštite europskih vrsta oprašivača (pčela, bumbara, muha, leptira i sl.).

Prijavnicu možete preuzeti ispod teksta.

Novi načini upravljanja usjevima

Primjeri koji odgovaraju Kriterijima za dodjelu nagrade:

  1. Nova upravljanja usjevima praksa koja koristi i same pčelinje populacije, uklučujući solitarne pčele te ostale oprašivače
  2. Nova praksa u smanjivanju utjecaja poljoprivrede na aktivnosti pčela i drugih oprašivača
  3. Inovacije u integriranom upravljanju štetočinama, a koja pomaže oprašivačima
  4. Novi načini upravljanja neobradivih površina koja povećavaju dostupnost cvijeća i drugih resursa za potrebe pčela i ostalih oprašivača

Dokumenti


Tagovi

European Landowners Organization European Bee Award Zaštita pčela Zaštita oprašivača


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.