Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuća za pčele
  • 28.02.2022. 17:00

Admir i Raza sami prave košnice - tvrde da su bolje od industrijskih

Za svaku košnicu potrebno je čak 40 dijelova, a u ovoj stolariji se izrađuju svi dijelovi zasebno. Potražnja za košnicama porodice Valjevac konstantno raste, pa planiraju proširiti proizvodnju.

Foto: Arhiva Admira Valjevca
  • 942
  • 265
  • 0

Već dvije decenije se Admir Valjevac iz Ugljevika bavi pčelarstvom, a prije dvije godine je pokrenuo i obrt "Stolarija Valjevac", koji je specijaliziran za izradu košnica. U ovom poslu ima dugogodišnje iskustvo s obzirom na to da je više od 17 godina radio u firmi koja se bavila proizvodnjom košnica i pčelarske opreme.

Kako je posao dobro poznavao, a kao iskusan pčelar bio upoznat i s lošim stranama industrijskih košnica, u tome je vidio  svoju šansu. Pripremio je projekat "Kuća za pčele", za koji je dobio podršku institucija i osigurao mu početna sredstva.

"Moja želja je, da kao nekada, dok su se košnice pravile od suhog drveta te precizno i kvalitetno lijepile, moje košnice traju i po 20 godina, što je s industrijskim nemoguće. Danas su košnice trgovačka roba, nerijetko cure, pa ih pčelari moraju sami dorađivati da bi bile funkcionalne, ja se trudim da to izbjegnem, i kod mene nema potrebe za popravljanjem", za Agroklub priča ovaj 46-godišnji pčelar i majstor.

Za košnicu potrebno 40 dijelova

Uz porodičnu kuću se nalazi i njegova stolarija, u kojoj su smještene mašine i materijal za kompletnu proizvodnju, od rezanja daske do finalne obrade. Zanimljivo je da je za jednu košnicu potrebno čak 40 dijelova, a glavni dijelovi su podnica, hranilica, krov i nastavak s ramovima. Visoki kvalitet i poštivanje rokova isporuke prepoznatljivi su za njegov rad i osiguravaju mu sve veći broj kupaca.

Supruga objavlja šegrtske poslove 

Za sada mu najviše pomaže supruga Raza i njihova djeca, a kako potražnja za njegovim košnicama raste, Admir uskoro planira i proširenje proizvodnje. Osim stolarije, na porodičnom imanju je smješten i pčelinjak od 60 društava, koji je stacioniran, jer zahvaljujući prirodnim ljepotama sela Janjari i bioraznolikosti tog kraja, ima sasvim dovoljno paše u periodu od marta do avgusta.

Iako je posao započeo u najtežem periodu, u vrijeme pandemije izazvane virusom Covid-19, poslom su itekako zadovoljni. Za nabavku jednog dijela mašina su dobili pomoć od Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, a imali su podršku i od Fondacije Impakt.

Mart je najkritičniji mjesec za pčele - šta se mora uraditi?

"Obuka u Impakt inkubatoru poslovnih ideja mi je veoma pomogla, jer sam kroz nju naučio osnovne principe poslovanja i marketinga, što je vrlo važan segment u poduzetništvu. Smatram da sam od samog početka išao pravim koracima, i zahvalan sam što moj posao ide u pravom smjeru", ističe Valjevac.

Dostava na kućnu adresu

Promociju rade na pčelarskim sajmovima i društvenim mrežama, ali najbolja reklama su zadovoljni kupci, pčelari širom Bosne i Hercegovine. Kako su smješteni na izuzetno primamljivoj lokaciji udaljenoj samo 15 kilometara od Bijeljine i 40 km od Tuzle što olakšava transport košnica, kupci su dolazili na kućni prag. No, odnedavno vrše i dostavu košnica na adresu širom naše zemlje, što ih čini još povoljnijim, pa narudžbe rastu iz dana u dan.

"Zadovoljan pčelar je najbolja moguća preporuka koju mogu dobiti. Kažu da su moje košnice 10-20 posto jeftinije, a puno kvalitetnije. Iako je konkurencija jaka, ja se ne bojim. Neka pobijedi kvalitet", poručuje ovaj vrijedni pčelar.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Admir Valjevac Stolarija Valjevac Janjari Ugljevik Izrada košnica Pčelarstvo


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.