Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoa
  • 15.06.2015. 07:15

Amitraz dodati na listu dozvoljenih sredstava!

Pismeno smo se obratili Ministarstvu poljoprivrede, upravi za veterinu s upitom kako registrirati amitraz. Dobili smo odgovor da su oni nemoćni te da registraciju lijeka mogu zatražiti proizvođači i veledrogerije. Pčelar može samo koristiti sredstvo koje oni zatraže

Foto: depositphotos.com/Ratikova
  • 15.571
  • 506
  • 0

Hrvatski pčelari, kako se približava rok za tretiranje pčelinjih zajednica protiv varoe, sve više gledaju prema susjednoj Bosni i Hercegovini gdje se legalno može kupiti učinkoviti i jeftini lijek protiv varoe amitraz. Amitraz je u Hrvatskoj bio dozvoljen za upotrebu do prije četiri godine.

U međuvremenu je izbačen s liste dozvoljenih sredstava, a na listu su došla manje učinkovita i skupa sredstva. Jedan od njih je Checkmate, skupi lijek za kojeg pčelari kažu da mu učinkovitost iz godine u godinu slabi. Njegovu upotrebu potiče država. Ona pčelarima država naknadno vraća novac potrošen za jedno tretiranje ovim sredstvom. S druge strane, pčelari se bore za stavljanje amitraza na listu dozvoljenih sredstava, pri čemu ovise o trgovačkim lobijima.

8.000 kn za jedno tretiranje

"Nisam lud da dam 8.000 kuna za jedno tretiranje Checkmateom i onda čekati da mi država vrati novac. Kao prvo mi pčelari od jednog tretiranja protiv varoe nemamo ništa. Kada bi ostali na jednom tretiranju, u Hrvatskoj na zimu ne bi bilo više ni jedne pčele. Drugo Checkmate je skup i nije učinkovit. Jeftinije mi je uzeti avion, otići u Tursku, kupiti Amitraza za cijelu sezonu i vratiti se u Hrvatsku, nego platiti jedno tretiranje Checkmateom. On je u početku bio dobar lijek, ali je s vremenom postao neučinkovit. Ne znamo što se dogodilo, je li problem u proizvođačima, distributerima ili je varoa razvila otpornost na njega. Činjenica jest da je skup i ne djeluje kako bi trebao", priča nam jedan iskusan pčelar.

Jeftinije mi je otići u Tursku, kupiti Amitraza za cijelu sezonu i vratiti se, nego platiti jedno tretiranje Checkmateom

Sada se svi pitaju zbog čega se u Hrvatskoj ne dopusti korištenje Amitraza koji je dozvoljeno sredstvo za tretiranje protiv varoe u EU. U Hrvatskom pčelarskom savezu (HPS) dobro su upoznati s problemom na terenu te su pokrenuli inicijativu da se Amitraz stavi na listu dopuštenih sredstava za tretiranje varoe. Međutim od toga ove sezone izgleda neće biti ništa. Što se događa u pozadini terenskog pčelarstva, otkriva prvi čovjek HPS i saborski zastupnik Vladimir Bilek.

Dozvoliti interventni uvoz

"Pokrenuli smo inicijativu ponovnog stavljanja amitraza na listu dozvoljenih lijekova za tretiranje protiv varoe. Inicijativu smo pokrenuli temeljem iskustava iz nekoliko prošlih godina, zbog nezadovoljstva pčelara s lijekovima koji su trenutno registrirani na tržištu te znajući da naši pčelari odlaze preko granice i kupuju neka sredstva koja nisu registrirana u RH. Na povjerenstvu, prilikom donošenje pravilnika za provođenje nacionalnog pčelarskog programa, postavili smo ispred Saveza upit vezano uz to i dobili podršku. Pismeno smo se obratili Ministarstvu poljoprivrede, upravi za veterinu s upitom kako registrirati Amitraz.

Iako smo zatražili interventni uvoz ništa se nije promijenilo

Dobili smo odgovor da su oni nemoćni te da registraciju lijeka mogu zatražiti proizvođači i veledrogerije. Pčelar može samo koristiti sredstvo koje oni zatraže. Obratili smo se veledrogerijama u RH s naznakom da pčelari traže da se omogući korištenje sredstava na bazi amitraza. Javila se samo jedna tvrtka. Oni su tražili od Uprave za veterinu dozvolu za interventni uvoz kako bi sredstvo došlo prije 15. svibnja. Međutim, koliko mi znamo ništa se nije promijenilo", kaže Bilek.

Bilek dodaje kako je amitraz registriran u Italiji, Francuskoj, Češkoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj Španjolskoj. Cijena mu je uvelike jeftinije od drugih sredstava i postiže vrlo visoke pozitivne rezultate liječenja.

Cijela priča upozorava na još jedan apsurd u hrvatskoj poljoprivredi. Pčelaru su vezane ruke da sam odluči koje će sredstvo za rad koristiti, konkretno koje će sredstvo biti uvršteno na listu dozvoljenih. Odluku o tome ne donosi čak ni država, nego proizvođači i trgovci. Kako u Hrvatskoj nema više proizvođača Amitraza, odluku na kraju donose trgovački lobiji.

Foto: depositphotos.com/Ratikova


Tagovi

Varoa Amitraz Checkmate Vladimir Bilek Hrvatski pčelarski savez Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinu Interventni uvoz Ministarstvo poljoprivrede Nacionalni pčelarski program HPS Inicijativa Varoa


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić