Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 25.05.2020. 11:30

Cijene meda kod nas veće nego u regionu, ipak kvalitet je upitan?!

Na jedan kilogram meda izvezenog iz Bosne i Hercegovine, uvezemo 15 kilograma. Ipak, uvezene količine ne zadovoljavaju domaće potrebe.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 234
  • 19
  • 0

Domaći proizveden med, prema procjeni naših pčelara, ima odgovarajući kvalitet i kao takav, trebalo bi da bude priznat na međunarodnom tržištu. 

Bosna i Hercegovina je u 2019. godini uvezla 334 tone ovog pčelinjeg proizvoda, a izvezla je samo skromnih 23 tone. Navedene cifre ukazuju da domaća proizvodnja nije organizovana na ozbiljan način.

Iskustvo u pravljenju meda dugo preko 120 godina

"Veći dio izvoza u prva četiri mjeseca tekuće godine, ostvaren je u Saudijsku Arabiju, nakon toga u Kuvajt i u Ujedinjene Arapske Emirate", navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Dodaju i da je tokom 2019. godine zabilježen i deficit od 2,2 miliona KM u ovoj proizvodnji

Uvozni med ne zadovoljava domaće potrebe

"Na jedan izvezeni kilogram meda iz naše zemlje, uvezemo 15 kilograma. Pored toga, onaj iz uvoza zadovoljava manje od 10% domaćih potreba", pojašnjavaju iz ove institucije, kako navode  Nezavisne

Kada je riječ o izvozu, realizovana je prosječna cijena od 16,3 KM dok uvozni med košta 7,7 KM. 

Uvozni med: U pakovanju od 1 kg samo 30 dag pravog meda?

"Najniža cijena uvoznog meda koju bilježimo iznosila je samo 4,73 KM/kg, što postavlja pitanje kvaliteta tog meda", dodaju iz STK. 

Na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci kažu da  je nedovoljna primarna proizvodnja u pčelarskom sektoru i da ona kao takva ne može pokriti potrebe domaćeg tržišta.

Visoke cijene u odnosu na okruženje

"Uzrok velikog uvoza, naspram ostvarenog izvoza, je u tome što naši pčelari imaju primitivne košnice i stare tehnike pčelarenja", objašanjava Goran Mirjanić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci. 

Istine i zablude o medu: Kako prepoznati pravi?

Prema njegovim riječima, domaće tržište je zanimljivo u regionu. Cijene su visoke, u odnosu na cijene meda u okruženju. Susjedne zemlje koje se bave proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda, imaju tendenciju da maksimalno opterete BiH tržište. 

On upozorava da naše stanovništvo ne zna prepoznati da li je u pitanju lažni ili pravi med tako da njegovom kupovinom po nižim cijenama, vrlo je izvjesno da se radi o proizvodu sumnjivog kvaliteta. 


Tagovi

Domaći med Pravi med Lažni med Izvoz meda Uvozni med Visoke cijene Goran Mirjanić Pčelinji proizvodi Domaće tržište Međunarodno tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas