Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 22.02.2019. 07:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Da godina bude medonosna, pripremite novo-utopljene satne osnove

Kako sav med i vosak, koje su pčele vrijedno izgradile ne bi uslijed centrifugalne sile izletio van satne osnove, potrebno ju je propisno učvrstiti. Savjete donosi nagrađivani pčelar Damir Sertić.

Foto: Youtube/screenshot
  • 2.176
  • 88
  • 0

Prošli smo polovicu veljače, posla oko košnica, osim kratke kontrole, nema, ali tu su stolarski radovi, koje pčelari mogu obaviti u miru svog doma.

"Jedan od radova je utapanje satne osnove. To je okvir u koji pčele unose med i onda se okvir stavlja u vrcaljku i taj med se uz pomoć centrifugalne sile vadi iz okvira", rekao je Damir Sertić, iskusni pčelar iz Požege.    

Kako sav med i vosak, koje su pčele vrijedno izgradile ne bi uslijed centrifugalne sile izletio van satne osnove, potrebno ju je propisno učvrstiti.

 Damiru za 10 okvira treba do dva sata posla

"Provlači se žica koja se utopi pomoću struje i to postaje čvrsto. Na toj satnoj osnovi pčele izgrade svoje satne osnove u koje deponiraju med i cvjetni prah. To je ono što pčelar mora učiniti svake godine. Barem na jednoj trećini svih rama koje ima, trebao bi zamijeniti stari vosak. Stavlja se žica, ugrađuje se osnova i ponovo se u proljeće dodaje u košnicu da bi ga pčele izgradile i napunile medom", pojašnjava Damir.

Za 10 okvira, uz čišćenje i pripremu, za ovu radnju Damiru je potrebno između sat i pol i dva sata.   

"Znači ako imam 100, 200 ili 300 komada, svaki dan po malo i do proljeća kada bude potrebno to će biti gotovo. Satne osnove mijenjam kod ljudi koji se bave s tim, a mali broj pčelara to radi za sebe jer se ne isplati. Isplatilo bi se jedino na 500 ili tisuću košnica, a ovako to naprave od vašeg voska, malo nadoplatite i to je to. Sama pčela da bi na satnoj osnovi izgradila ono što njoj treba, ona može u toku jedne noći, ako je paša dobra, izgraditi deset ovakvih okvira", rekao je Damir. 

Stoga, kako bi godina bila medonosna, pripremite novo-utopljene satne osnove, a u videu je detaljno objašnjen postupak:


Tagovi

Utapanje satne osnove Pčelarski radovi Pčelinjak Košnice Damir Sertić


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]