Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u košnicama
  • 27.03.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Damir Sertić: Pogača je nužno zlo, no mora se dodavati kako pčele ne bi umrle od gladi

Kakva je bila ova zima to će tek vidjeti za nekoliko dana kada počnu izmjene generacija. Za sada, kada je dodavao pogaču situacija je izgledala dobro. 

Foto: Facebook/ Poljoprivredna TV
  • 627
  • 50
  • 0

S prvim toplijim vremenom neke pčele su požurile van na prvi cvjetni prah jaglaca, divlje trešnje i ostalih proljetnica. Time su počeli i najbujniji razvoji legla. 

"Cvjetni prah glavna je dohrana za mlade pčele stoga i ne čudi da su izašle čim su prije mogle“, kaže pčelar Damir Sertić iz okolice Požege. No, dodaje, opasnost dolazi od niskih temperature koje mogu biti pogubne ako starih pčela nema dovoljno da zaštite leglo u klupku. 

Za sada mu je nastradala samo jedna košnica, a nada se kako drugih šteta zbog vremenskih neprilika neće biti.

Pogača - nužno zlo

Što se prihrane tiče, pojašnjava za Poljoprivrednu televiziju, u veljači je stavio pogaču koju je početkom ožujka samo nadopunio. No, smatra kako ona i nije najbolje rješenje. 

"Ona je nužno zlo. Bilo bi idealno kada je ne bi morali stavljati, odnosno kada bi imale dovoljno hrane koju smo im pripremili u kolovozu prošle godine“, smatra ovaj pčelar. Stavlja se, pojašnjava, zato što pčele za vrijeme zime idu prema hrani u gornjem dijelu košnice gdje je toplo, a lijevo i desno ostaju rame pune meda jer je tu hladnije.

"U slučaju da gore ostanu bez hrane umrijet će od gladi i zato im dodajemo pogaču“, dodaje. 

Izmjena generacija

A kakva je bila ova zima to će tek vidjeti kada počnu izmjene generacija. Za sada, kada je dodavao pogaču, situacija je izgledala dobro. 

"Mlade dolaze, a stare ugibaju vani u prirodi“, objašnjava. Iako se može dobiti osjećaj da ih ima puno, izmjenom one nestanu, kaže, a tek kada počnu prave paše, kada se vrijeme stabilizira i ne budu toliki temperaturni šokovi, vidjet će se pravo stanje. 

Ovih dana rade se zadnje pripreme za novu pčelarsku sezonu. Tijekom zime pčelari pripremaju rame i satnu osovinu. "U principu ne bi trebao puno toga raditi oko košnica jer svako uznemiravanje nije dobro. Samim otvaranjem pčele se uznemire, pa uzimaju zbog stresa više hrane koja im je nepotrebna“, napominje Sertić. 

Važno pratiti ponašanje pčela

Osvrnuo se i na stanje u Banovini, gdje su prema zadnjim podacima pčelari izgubili preko 6,5 tisuća košnica. "Teško je i za gledati. Cijele godine radiš i trudiš se i onda sve propadne u sekundi“, kaže. 

Za kraj, poručuje da je bitno pratiti kako se pčele ponašaju kako bi se na vrijeme prepoznalo ako je koja košnica ostala bez matice. U tom slučaju druge pčele napadaju košnicu i kradu hranu pa ju je važno zaštititi. 

Također, važno je upozoriti sve koji rade zaštitu biljaka da obrate pozornost na upute i prskaju u preporučeno vrijeme kako bi što manje naškodili pčelama i ostalim oprašivačima. 

Više o temi možete pogledati i u videu:


Tagovi

Cvjetni prah Damir Sertić Pogača Izmjena generacija Košnice Matica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!