Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinje zajednice
  • 05.12.2022. 13:30

Decembar u pčelinjaku: Koje poslove obaviti, a šta izbjegavati?

Mir na pčelinjaku je prijeko potreban jer svako jače uznemiravanje u ovom razdoblju često znači i ugibanje dijela pčela koje otpadnu iz klupka na podnicu.

Foto: Antun Karlović
  • 217
  • 12
  • 0

Decembar, dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru.

Velikobožićnjak, gruden, dvanajstnik, stari su nazivi koji su se koristili, dok samo latinsko ime ovog mjeseca december dolazi od riječi decem koje označava kardinalni broj devet plus jedan, odnosno deseti mjesec Rimskog kalendara.

Kao što su naše tijelo i narav skloni odmarati se, opustiti, zadrijemati tako se na koncu godine i u košnici događa nešto slično. Pčele su polako već prešle u fazu češćeg mirovanja uz povremene više manje pročisne izlete.

Tretman protiv varoze

Posljednji mjesec obilježen je kao onaj u kojem najčešće ima dosta padavina, ovisno o lokaciji i sa snijegom. Vrijeme sve više ima obilježja prave zime, no i to se mijenja 'zahvaljujući' klimatskim promjenama.

Pčelinje zajednice su većim dijelom dana u zimskom klupku i jedina im je briga kako polako, ali sigurno doći do hrane i stvoriti povoljnu temperaturu unutar klupka, odnosno kako se najbolje prilagoditi nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Ako smo se za njih pobrinuli još prije i dobro ih pripremili za zimu, što zapravo znači da smo osigurali dovoljno kvalitetne hrane, da su one dovoljno jake i da imaju mlade matice te očišćene od varroe, možemo mirno čekati proljeće bez ikakvog nepotrebnog uznemiravanja pčela.

Ipak ne smijemo zaboraviti pčelinjak u ovom mjesecu jer treba obaviti sljedeće poslove: osigurati mir, povremeno pregledati leta kako ne bi bila zatvorena od snijega ili otpalog lišća, napravimo ako još nismo zadnji tretman protiv varoze i provjerimo te osiguramo da imaju dovoljno hrane.

Izdašan prinos meda - rad i trud se isplatili

Ako smo to sve odradili posvetimo se prodaji zaliha meda, povremeno posjetimo pokoji sajam ili predavanje kojih ne nedostaje te se pobrinemo ukoliko želimo i fizički dokaz da smo dobro radili pošaljemo uzorak na ocjenjivanje kvalitete meda.

Osigurajte im mir 

Svaki pčelar mora znati da se košnice ni tokom sezone, a posebno ne sada, ne otvaraju prečesto i kako uznemirene pčele troše sasvim nepotrebno više hrane. To znači da osim što nepotrebno smanjuju zalihe mogu kraće vrijeme izdržati bez pročisnog izleta u hladnijim danima. Najčešće zajednice uznemiravaju ptice koje su u potrazi za hranom, miševi i voluharice, a može ih uznemiriti i sam pčelar ako prečesto ili nestručno lupka po košnicama da bi utvrdio imaju li maticu.

Rojidbeni nagon i rojenje pčelinjih zajednica - znaci i suzbijanje

Mir na pčelinjaku je prijeko potreban, jer svako jače uznemiravanje u ovom razdoblju često znači i ugibanje dijela pčela koje otpadnu iz klupka na podnicu.

Sad je vrijeme kad možemo premjestiti košnice ako nisu na dobrom mjestu. Premještanje zajednica, ako to želimo iz bilo kojeg razloga, moguće je ako pčele nisu izllijetale 20-25 dana pa i manje uz zatvaranje leta na neko vrijeme. Košnicu prenosimo pažljivo, lagano bez prevelikog potresanja kako se klupko i veći dio pčela ne bi našli na podnici.


Tagovi

Pčelinjak u prosincu Mirovanje Prosinac Klupko


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer