Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć pčelarima
  • 25.05.2021. 12:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Dodijelili 100 pčelarskih društava sa kompletnom opremom, u planu još aktivnosti

Svakom uzgajivaču biće dodjeljeno deset pčelinjih zajednica i to po pet društava u ovoj i pet u idućoj godini. Pored toga, dobiće i kompletnu opremu za bavljenje navedenom granom proizvodnje.

Foto: Bigstockphoto/Sergo4
  • 137
  • 14
  • 0

U toku jučerašnjeg dana, u upravi Gradske Vijećnice u Livnu potpisani su ugovori o dodjeli pčelarskih društava sa kompletnom potrebnom opremom za poljoprivredne proizvođače, sa područja tog grada, saopćeno je na zvaničnoj stranici Općine Livno. 

U pitanju je projekat koji taj grad provodi u suradnji s dobrotvornom organizacijom Maid, iz Sarajeva, kao i sa tamošnjom udrugom pčelara, LI-Vrisak, a koji je dio projekta pod nazivom: "Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo". 

Putem Javnog poziva izabrano je deset proizvođača, sa kojima je zatim gradonačelnik Darko Čondrić potpisao ugovore ispred grada. 

Ove godine pet društava, iduće ostatak

Svakom poljoprivredniku biće dodjeljeno deset pčelinjih zajednica i to po pet društava u ovoj i pet u idućoj godini. Pored toga, dobiće i kompletnu opremu za bavljenje navedenom granom proizvodnje. To konkretno podrazumijeva košnice sa tri nastavka, satne osnove, matične rešetke, inoks vrcaljku, ali i drugi repromaterijal. 

Takođe, kroz navedeni projekat tamošnja pčelarska udruga dobiti će i strojeve za proizvodnju satnih osnova, kao i punilicu meda. Planirana je i izrada dizajna i ambalaže za med, kao i održavanje sajma pčelarstva. 

Ukupna vrijednost realizacije pomenutih aktivnosti iznosi 130 hiljada KM, a od te sume gradska uprava obezbijedila je 40 posto sredstava dok preostali dio sufinanciraju Maid, Li-vrisak i krajnji korisnici. 

Viroze i nedostatak paše uzrokuju gubitak imuniteta pčela, ipak nisu svi na gubitku!

Kako smo nedavno pisali, prošla godina bila je izuzetno nepovoljna za naše pčelare, koji nisu izvrcali iz košnica ni kašiku meda, da bi ih u ovoj dočekalo proljeće kada su zabilježeni skoro katastrofalni gubici.

"Prethodna godina bila je teška klimatološki ali i zbog prisustva novih teže kontrolišućih faktora koji se odnose na uzročnike oboljenja pčelinje zajednice", rekla je za Agroklub doktor veterinarskih nauka, Violeta Santrač. Dodaje da se to prije svega odnosi na pojavu viroza, bolesti posebne vrste nozemoze i paralize pčelinjih jedinki.

Prema njenom mišljenju, pčele su zbog loših vremenskih uslova, nedostatka paše i napada nepoznatih (ali i poznatih) bolesti počele da gube prirodni imunitet što neminovno nosi za posljedicu i gubitke društava.


Tagovi

Pčelarska društva Pčelarska oprema Pčelarenje Darko Čondrić Košnice Satne osnove Sajam pčelarstva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.