Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik o pčelarstvu
  • 27.04.2018. 10:30

Donijeli Pravilnik o pčelarstvu, žele povećati pčelinje zajednice i educirati pčelare

Na razvoj pčelarstva u Federaciji BiH je bitno uticao nedostatak zakonske regulative, niske cijene pčelinjih proizvoda na tržištu, krivotvoreni proizvodi, pčelinji nametnici i bolesti, nepravilna i nekontrolisana upotreba sredstava za zaštitu bilja, klimatski faktori i dr.

Foto: Pixabay/5239640
  • 1.379
  • 135
  • 0

Donijet je Pravilnik o pčelarstvu kako bi se stvorile pretpostavke za značajniji razvoj pčelarstva i što potpunije iskorištavanje povoljnih uslova za razvoj pčelarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Pojašnjavaju kako se ovim Pravilnikom uređuje način i uslovi za držanje i premještanja pčela, položaj pčela u odnosu na zemljište, javni put, ljude i životinje, način zaštite, postupanje s odbjeglim rojem te drugi postupci s pčelama kao što su registracija i obilježavanje pčelinjaka, kao i uspostava katastra pčelinje paše, koje su od značaja za unapređenje ove oblasti.

Preduslovi za povećanje broja pčelinjih zajednica

Imajući u vidu da je uzgoj pčela u malom broju pčelinjih zajednica uglavnom neekonomičan, ovaj Pravilnik ima za cilj urediti stanje u ovoj oblasti na osnovu prikupljenih najnovijih dostupnih informacija vezanih za faktore koji utiču na zdravlje pčela i stvoriti preduslove za povećanje broja pčelinjih zajednica i njihovu produktivnost.

Na vidiku izrada Pravilnika o pčelarstvu?

Važno je naglasiti da za održavanje zdravlja pčela, ispaša kao takva zahtijeva različite izvore prirodnog nektara i polena kako bi se spriječio nedostatak hranjivih tvari, te kako bi im se ojačao imunološki sistem.

Pčelarstvo predstavlja općedruštveni interes, pogotovo ako znamo da su pčele jedan od najvažnijih oprašivača, te faktor stabilnosti cjelokupnog ekosistema. Pretpostavka je da smanjenje broja pčela i kukaca oprašivača može imati značajan nepovoljni uticaj na ekosistem, na raznovrsnost bilja na planeti zemlji i produktivnost uroda biljaka.

Osigurati kvalitetne programe za edukaciju pčelara

Na razvoj pčelarstva u Federaciji BiH je bitno uticao nedostatak zakonske regulative, niske cijene pčelinjih proizvoda na tržištu, krivotvoreni proizvodi, pčelinji nametnici i bolesti, nepravilna i nekontrolisana upotreba sredstava za zaštitu bilja, klimatski faktori i dr.

Pčelari su prvenstveno odgovorni za zdravlje svojih pčela, veliki doprinos mogu dati kroz primjenu dobre pčelarske prakse, stoga je bitno u narednom periodu osigurati kvalitetne programe za edukaciju pčelara. Neophodno je istaknuti važnost pčelinjih zajednica vrste Apis mellifera carnica Pollmann koje imaju neizmjeran uticaj na biološku raznolikost, te zbog oprašivanja igraju ključnu ulogu u oblasti poljoprivrede u Federaciji BiH.

Pravilnik o pčelarstvu možete preuzeti ispod članka


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik o pčelarstvu Edukacija pčelara Krivotvoreni med Apis mellifera carnica Pollmann Pčelinje zajednice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.