Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jurišić
  • 28.01.2018. 09:00

Dražan Jurišić seli pčele od Jarmine do Kostajnice i pravi med od kakaa

Pčelar Dražan Jurišić iz Popovače ima pčele koje obitavaju u selećim košnicama. Tržištu nudi nekoliko vrsta meda od bagrema, kestena, uljane repice, amorfe, suncokreta do meda sa kakaom.

Foto: Arhiva Dražana Jurišića
  • 1.466
  • 224
  • 0

Ljubitelj prirode, planinar, fotograf, pčelar - sve je to Dražan Jurišić koji je zagrebačku adresu zamijenio onom u Popovači gdje živi, uživajući u prirodi i domu kojega, kako kaže, još izgrađuje. Oduvijek joj je bio odan, pa ne čudi da je ustrojio OPG Jurišić i posvetio se pčelama.

Lijek mu je to za dušu, ali i organizam kao i svima onima koji u svoju prehranu odluče uvrstiti med. To više jer med je jedna od najsigurnijih prehrambenih namirnica, budući da većina opasnih bakterija ne može u njemu preživjeti. Najsavršeniji je to proizvod prirode, jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci koji tvore ljudski organizam, pa tako ima u medu minerala, aminokiselina uključujući i organske odnosno sadrži limunsku, mravlju, jantarnu i druge. Med tvori i kompleks vitamina B, inulin i druge vrijedne sastavnice, a valja znati da svi dosadašnji pokušaji industrijske proizvodnje te namirnice nisu dali rezultate.

Seleće košnice i pčelarstvo

Dražan Jurišić član je pčelarske udruge Pčelar te je za svoj med dobivao zlatna i srebrna odličja, a orijentirao se na seleće košnice i pčelarstvo. Već mu je neko vrijeme stacionar s pčelama u Novskoj odnosno Popovači, a kako mu je gospodarstvo okruženo bagremovom šumom, pčele će kada za to dođe vrijeme, imati dobru ispašu bagrema.

Više nego idilična slika

Za kestenov med košnice postavlja u Hrvatskoj Kostajnici koja je bogata takvim šumama, med od biljke amorfe pristiže mu iz Lonjskog polja, onaj od suncokreta s vinkovačkih je livada (Jarmina) dok se bagremov pribavlja iz prirode daruvarskog kraja.

"Kontejneri sa košnicama na tim odredištima ostaju po dva, tri tjedna kako bi pčele prikupile dovoljno nektara. S proljeća kada voćke počnu cvasti, gospodarstvo prvo oplemeni cvjetni med, potom onaj od amorfe, uljane repice, bagrema, suncokreta, kestena... Kestenov je med tamnije boje, dok je od uljane repice specifičnog okusa, izgledom podsjeća na svinjsku mast. Bagremov je med svjetlije boje, onaj od amorfe sliči bagremovom, ali sa crvenim je odsjajem i blagog okusa, dok je med od suncokreta taman i krupno se kristalizira", priča nam.

Tržištu nudi 6 vrsta pčelinjih proizvoda

Pregled košnice

"Kada je o konzumaciji riječ, Zagrepčani najviše traže bagremov, a onaj od kestena i kadulje najbolji su hrvatski medovi", kaže pčelar Jurišić dodajući, kako mu je pčelarstvo intenzivnije ušlo u život 2010. godine.

"Tada sam s prijateljem je započeo cijeli posao od kojeg još uvijek u potpunosti ne živim, ali rad sa pčelama, poznatim anđelima prirode i u tom okružju potiče mi kreativnost", otkriva Dražan pa stoga ne čudi da je na gospodarstvu Jurišić u ponudi zaživio i med sa kakaom čija staklenka od 450 gr stoji 40 kuna. Nekada je radio i čokomed, odnosno svojevrsni imunomed, ali sada je ostao samo na medu s kakaom pa tržištu nudi 6 vrsta proizvoda pčela.

Što je manje vlage i kiše med je bolji

Kada je o kvaliteti meda riječ, on uvelike ovisi o godini, jer što je manje vlage i kiše - med je bolji, a takvom se Jurišić nada i ove godine. Kako dosta planinari i objektivom hvata prizore iz prirode, lako pronađe dobra mjesta za postaviti seleće košnice. Jedan kontejner sadrži tridesetak košnica s pčelama koje sada miruju u klupku, grijući maticu a i sebe. Kada prestane vrijeme ispaše, vrijednim kukcima valja osigurati hranu pa im Dražan uvijek ostavi zadnji med. odnosno pravi mednu pogaču od mješavine meda šećera i vode.

S buđenjem prirode koja je svojim oscilacijama uvelike zbunila biljni i životinjski svijet, počet će i aktivnosti pčela. To više, jer u veljači već počinje cvasti lijeska, a javljaju se i prvi vjesnici proljeća što je znak da kalendarsko proljeće nije daleko kao ni aktivnosti pčela u prirodi. Dok vrijedne radilice odmaraju sada je najviše posla oko uređenja i čišćenja praznih kočnica odnosno planiranja lokacija za predstojeću proljetnu ispašu.

Foto: Arhiva Dražana Jurišića


Povezane biljne vrste

Kesten

Kesten

Sinonim: maron, morun, klijesten, ćestan, kostanj, goran, goraš, gorskać, krušavac | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili 'žir bogova' ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Jurišić Med Bagrem Kesten Suncokret Popovača Pčelar Seleće košnice


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.