Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani meda
  • 12.12.2017. 13:45

Džemila Kevrić: Treba nam podrška i poticaji naših vlasti

Federalni agromediteranski zavod iz Mostara i Federalni zavod za poljoprivredu iz Sarajeva, dodijelili su uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nagrade za najkvalitetniji med u 2017. godini.

Foto: Facebook/USAID Bosnia and Herzegovina
  • 290
  • 11
  • 0

Na četvrtim Danima meda održanim u Mostaru, Federalni agromediteranski zavod iz Mostara i Federalni zavod za poljoprivredu iz Sarajeva, dodijelili su uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nagrade za najkvalitetniji med u 2017. godini.

Na ovogodišnje takmičenje je prijavljeno ukupno 142 uzoraka meda, a pobjednici u osam kategorija su proglašeni na osnovu polenske, fizičko-hemijske i senzorske analize koju su, prvi put, samostalno uradile ove bh. institucije.

Dobitnici zlatnih medalja

Zlatne medalje su dobili Asim Kevrić iz Jablanice, Enes Bahtić iz Sanskog Mosta, Safet Salković iz Tuzle, Asmir Duraković iz Gradačca, Anton i Tomislav Boras iz Ljubuškog, Dalibor Primorac iz Gruda, Muamer Lisica iz Sarajeva i Davud Hrvačić iz Donjeg Vakufa.

Polenska, fizičkohemijska i senzorska analiza, jedinstvene poput otiska prsta, su osnove za utvrđivanje kvalitete i vrste meda, a rezultati ovih analiza omogućavaju da se, na primjer, bh. med svrsta u jednu od sedam zaštićenih vrsta. Ove analize, kojima se utvrđuje vrsta meda, su i mehanizam zaštite ne samo proizvođača, nego i potrošača, jer garantiraju kontrolirano porijeklo meda i njegovu kvalitetu.

Džemila Kevrić: Pčelarstvo zaslužuje veći značaj

Džemila Kevrić dobila je srebrnu plaketu

"Ja sam se ovim počela baviti iz hobija, ali danas živim od toga, školujem djecu od ovoga. Jedna sam od rijetkih žena u ovom poslu, a nama treba mladih ljudi, žena, da damo značaj pčelarstvu koje ono zaslužuje. Zahvalni smo USAID-u i Švedskoj vladi, njihovom projektu FARMA II na pomoći, ali isto tako, nama treba podrška naših vlasti, u obliku poticaja. Pčelarstvo mora napredovati", kaže Džemila Kevrić iz Jablanice, jedna od ovogodišnjih pobjednica za kvalitet meda.

Uspostaviti pčelarstvo kao profesinoalnu aktivnost

Federacija BiH još uvijek nema zakon o pčelarstvu niti pravilnike o pčelarenju, a ne postoji ni jedinstven registar broja košnica i pčelara. Evidencije vode udruge pčelara, u kojima je članstvo dobrovoljno i zavisi od toga koliko je samo udruženje aktivno.

Pčelarstvo se mora uspostaviti kao ozbiljna, profesionalna i aktivnost koja donosi prihode, kao i svaka druga poljoprivredna djelatnost.

USAID/Sweden FARMA II planira i dalje podržavati ovaj sektor, sa ciljem promoviranja naprednih tehnika proizvodnje, diverzifikacije proizvoda od meda i jačanja pozitivne slike o pčelarstvu kao privlačnom poslovanju, koje pruža mogućnost stvaranja novih poslovnih prilika.

Foto: Facebook/USAID Bosnia and Herzegovina


Tagovi

Dani meda Džemila Kverić Med Pčelarstvo u BiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.