Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijave u toku
  • 25.10.2022. 16:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Eminentni predavači stižu na Sedmi kongres o pčelarstvu u Sarajevu

Za prijavu učešća na Kongresu potrebno je ispuniti obrazac i platiti kotizaciju u visini od 100 KM

Foto: Depositphotos/santypan
  • 766
  • 318
  • 0

Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima održat će se 12. i 13. novembra ove godine u Sarajevu. Tokom dva dana, planirano je učešće više od 200 učesnika iz 12 zemalja regije i svijeta.

Kako nam je potvrdila potpredsjednica organizacionog odbora Kongresa i predsjednica Udruženja za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja" Azra Sinanović, do sada je prijavljeno više od 35 predavača. 

"Oni će kroz sekcije opće teme, zdravlje pčela i pčelinje bolesti, tehnologija pčelarenja, radovi iz prakse, tehnologija prerade pčelinjih proizvoda, standardizacija i kvalitet pčelinjih proizvoda, apiterapija i apiturizam predstaviti svoja istraživanja i time dati doprinos razvoju pčelarstva ne samo u BiH nego i u regiji", napominje Sinanović.

Zanimljive teme

Kongres je međunarodnog karaktera, a ove godine svoje učešće su najavili predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Rumunije, Turske, Bahreina, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije i Njemačke.

Sticanje znanja o najnovijim svjetskim dostignućima (Foto: Depositphotos/klagyivik)

Od prijavljenih tema, organizatori posebno izdvajaju sljedeće: 

  • Patvorenje pčelinjeg voska: stanje na tržištu i mjere za uspostavljanje kontrole kakvoće, koje će održati Lidija Svečnjak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, 
  • Apilarnil, Thomasa Glogera iz Njemačke,
  • Apiterapija u tretmanu crijevnih patogenih bakterija rezistentnih na antibiotike u veterinarskoj medicine, Tariqa Kameshki iz Bahreina i 
  • Upotreba pčelinjih proizvoda u preventivne svrhe, prof. dr Ali Timucina Atayoglu s Medipol Univerziteta iz Istanbula, Turska. 

"Kongres je idealno mjesto za sticanje znanja o najnovijim svjetskim dostignućima iz oblasti pčelarstva i proizvodnje i primjene pčelinjih bolesti ali i mjesto gdje se mogu steći nova prijateljstva i razmijeniti znanje i iskustvo", dodaje naša sagovornica. 

Pčelinjak u oktobru - kako zajednici olakšati prezimljavanje?

Ova manifestacija, na jednom mjestu okupit će pčelare, akademsku zajednicu, ljekare, farmaceute, nutricioniste, prehrambene tehnologe, veterinare, predstavnike prerađivačkih kapaciteta i sve one koje zanima zdravlje i zdrav način života u skladu s prirodom. Kongres se, inače, od 2016. godine održava u različitim bh. gradovima, a posljednje tri godine u Sarajevu zbog izuzetnog potencijala za održavanje kongresnog turizma.

Prijava i kotizacija

Organizatori ovogodišnjeg Kongresa su: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja" BiH,  Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijek u Hrvatskoj. Za prijavu učešća na Kongresu potrebno je ispuniti obrazac i platiti kotizaciju u visini od 100 KM, a koja uključuje pristup svim predavanjima, zbornik sažetaka i radova, ručak i večeru tokom prvog dana, osvježenje na pauzama, certifikat o učešću i akreditaciju. 

Popunjeni obrazac i kopija uplatnice dostavljaju se putem maila ili Facebook messengera. Više informacija o prijavama za učešće može se pronaći na web stranici i Facebook stranici Kongresa.


Tagovi

Kongres pčelarstva Pčelinji proizvodi Azra Sinanović Teme kongresa Prijava na kongres Kotizacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]