Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 18.04.2021. 18:00

Europske medonosne pčele ugrožavaju australske autohtone?

Australsko istraživanje je otkrilo da bi europska medonosna pčela mogla dovesti do smanjenja ili izumiranja populacije autohtonih jer se kolonije natječu za iste izvore nektara i peludi.

Foto: Depositphotos/a.nek.mail.ru
  • 109
  • 294
  • 0

Posljednjih godina pčelari upozoravaju na gubitak kolonija pčela diljem svijeta, koje čine neizostavnu kariku u prirodi. Neophodne su za održivu poljoprivredu, prehrambenu sigurnost i okoliš. Dodatan problem otkrila je australska studija sveučilišta Curtin. Prema njoj europska medonosna pčela mogla bi dovesti do smanjenja ili izumiranja populacije autohtonih jer se kolonije natječu za iste izvore nektara i peludi.

Istraživanje objavljeno u časopisu Linnean Society je otkrilo da konkurencija između izvornih i unesene europske medonosne može biti osobito intenzivna u okućnicama u kojima dominira ne-autohtono bilje, a događa se kada obje imaju iste cvjetne sklonosti.

Pod tim uvjetima, čini se da europske medonosne dobro iskorištavaju širok spektar cvijeća i time u potrazi za izvorima nektara i peludi mogu nadmašiti autohtone. Vodeća autorica studije, Kit Prendergast, kazala je da je istraživanje trajalo dvije godine, a provedeno je u urbanim vrtovima i područjima izvorne vegetacije na ravnici u blizini grada Pertha u zapadnoj Australiji. Kaže i kako je ono otkrilo složenu vezu između domaće i uvezene pčele.

"Nisu bile pogođene sve autohtone pasmine, ali istraživanjem smo otkrili da su europske bile veće tjelesne težine, što znači da im je trebalo i više hrane. Upravo u tome se očituje njihov negativan utjecaj", pojasnila je. Dodaje da se to događa zbog konkurencije u korištenju resursa, gdje su medonosne uspješnije iskorištavale izvore hrane, ostavljajući premalo nektara i peluda za izvorne populacije.

Za razliku od autohtonih, medonosne se javljaju u kolonijama od nekoliko desetaka tisuća jedinki i imaju bolju komunikaciju s ostalim članovima. "Nju vrše kombinacijom pokreta, vibracija i mirisa", pojašnjava autorica studije.

Rješenje: sadnja više cvjetnica?

Kaže i da je konkurencija medonosnih pčela bila posebno žestoka u okućnicama u kojima je niži udio samoniklih divljih cvjetova za koje su se tamošnje autohtone zajednički borile kako bi se prehranile.

"Ovakvo natjecanje u kombinaciji s pritiscima zbog gubitka staništa kao rezultat sve veće urbanizacije i poljoprivrede, posebice stočarstva, dovodi izvorne u opasnost da postanu ugrožene ili čak izumru", upozorava Prendergast.

Kao rješenje vidi sadnju više cvjetnica, posebice onih koje one preferiraju. Osim toga, kaže i da je važna kontrola europske medonosne pčele kako bi se smanjio pritisak na domaće i osjetljive. Smatra da su izvorne pčele sastavni i važan dio svakog ekosustava, uključujući i žarište biološke raznolikosti jugozapadne Australije u kojemu je provedeno ovo istraživanje.

"Europske su uvedene širom svijeta i predstavljaju dodatnu prijetnju mnogim autohtonim koje su već u riziku od smanjenja broja ili čak izumiranja zbog sve veće urbanizacije", zaključila je.


Tagovi

Europska medonosna pčela Australija Izumiranje Borba za opstanak Kit Prendergast


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.