Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medonosno bilje
  • 17.03.2018. 13:30

Facelija - izvrsna za pčele, ali i zemljište

Facelija je medonosna biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Pretpostavka je da se s njenih cvjetova može skupiti 500 do 1.000 kg/ha meda. Njen korijen ima sposobnost vezati dušik iz zraka.

Foto: Pixabay/Bru-nO
  • 16.716
  • 204
  • 1

Ubrzo će proljeće i na vrijeme treba posijati faceliju kako biste dodatno osigurali prehranu pčelama. Facelija je medonosna biljka  koja vrlo brzo raste i daje mnogo zelene mase te na taj način ograničava rast korova i štiti zemljište od prejakog sunca. Izlučevine korijena odbijaju nematode koje oštećuju korijen i gomolje povrća. Dugo cvjeta tako da pčelama omogućava odličnu pašu, bujna je i ima lijepe cvjetove pa je vrlo dekorativna.

Višestruke koristi facelije - i za pčele i za zemljište

Facelija je jednogodišnja biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Pretpostavka je da se sa facelije, pošto daje obilje nektara, može skupiti 500 do 1.000 kg/ha meda što opet ovisi o vremenskim prilikama, sjetvi i dužini dana. Naraste oko 60 - 90 cm, jedna biljka  ima oko 5.000 do 7.000 sitnih, malih, cvjetova ljubičaste boje i prilično je gusta biljka što ju čini vrlo dekorativnom.

Spada u red leguminoznih biljaka što znači da njen korijen ima sposobnost vezati dušik iz zraka. Zbog vrlo gustog habitusa i sposobnosti vezivanja dušika može se zaorati kad služi kao zelenišno gnojivo što utječe na popravak zemljišta.

Sije se tijekom ožujka - potrebno valjanje zemljišta

Nije zahtjevna biljka u pogledu zemljišta, može uspijevati i na lakom zemljištu. Zbog sitnog sjemena zahtijeva dobro pripremljeno zemljište. Sjetva facelije se može obaviti i u jesen jer podnosi slabije mrazeve da bi nikla rano u proljeće. Ipak se najčešće sije tijekom ožujka kad ima dovoljno vlage za nicanje. Sije se plitko od 1,5 do 2 cm u redove ili cijelom površinom.

Zbog vrlo gustog habitusa  i  sposobnosti vezivanja dušika može se zaorati kad služi kao zelenišno gnojivo što utječe na popravak zemljišta.

Važno je napomenuti, a u tome proizvođači najviše prave grešku, da sjeme ne smije nikako ostati na površini zemljišta jer isklijalo na površini brzo propada. Iz tog razloga preporučuje se nakon sjetve i valjanje parcele da sjeme ne bi ostalo u zračnim džepovima. 

Treba vlagu i topline, ali ne podnosi sušu

Mnogi pčelari siju faceliju  da bi dodatno osigurali pašu za svoje pčele. Kako su nam rekli facelija je vrlo zahtjevna biljka te joj je prilikom nicanja potrebna određena vlažnost i toplina U slučaju suše sjeme ne klija i biljka ne niče. Vrlo je zahtjevna medonosna biljka i ako nema dovoljno vlage propada. Godine u kojima su joj odgovarale vremenske prilike facelija je stvarala obilje nektara.


Povezana biljna vrsta

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja je biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Računa se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što ovisi o sjetvi, vremenskim prilikama... Više [+]

Tagovi

Facelija Vezanje dušika Medonosna biljka Sijanje facelije Leguminozna biljka


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.