Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladni medvjed
  • 17.09.2019. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Grdanovci, Sanski Most

Gladni sanski medvjed uništio pčelinjak s oko 70 košnica

Zbog medvjeda je dio pčelara počeo s premještanjem košnica na druge lokacije. 

Foto: Pixabay/jakeeche
  • 1.468
  • 90
  • 0

Ove je godine pred pčelarima puno izazova. Slaba paša zbog nepovoljnih vremenskih prilika već je smanjila prinos meda i ugrozila opstanak pčela, a sada se pčelari u okolici Sanskog Mosta u susjednoj BiH moraju "boriti" i s medvjedom. 

Mještani i pčelari u strahu

Kako pišu Nezavisne, na području podgrmečkog sela Grdanovci, udaljenog 20 km od Sanskog Mosta, medvjed je prošli tjedan uništio pčelinjak s oko 70 košnica. Čini se kako se radi o istom medvjedu koji se posljednjih tjedana spuštao blizu kuća u tom selu, zbog čega su mještani, ali i pčelari u strahu. 

Dramatična borba kod Vratnika: Božu Nekića od napada medvjeda spasili njegovi psi

Upravo na tom području zbog bogate ispaše mnogi sanski pčelari drže svoje košnice, a zbog medvjeda je dio njih počeo s premještanjem košnica na druge lokacije. 

Lovočuvar Izet Alagić otkriva da je na tom području viđena i medvjedica s dva mladunca, ali i da nikada nije zabilježeno da su se medvjedi iz visokih šuma spuštali u blizinu sela. 

Životinje u šumi nemaju što jesti

"Ova godina je bila nerodna, podbacili su voće i drugi šumski plodovi, pa su životinje gladne. Spuštaju se u blizinu naselja u potrazi za hranom i očekivati je da ovakvih slučajeva bude još više. U dosta sela danas ne živi nitko, pa se medvjedi bez straha spuštaju u nizine", kazao je Alagić.

Naime, krajem kolovoza u Grdanovce, na imanje starice Milke Milinković nekoliko dana zaredom dolazio je medvjed i jeo jabuke sa stabla

Početkom listopada počinje lovna sezona 

Pretpostavlja se da samo na području sanskog lovišta danas živi oko 50 medvjeda iako je procijenjeni optimalni broj na tom prostoru oko 20.

U Lovačkom društvu "Sana" kažu da su u pitanju zaštićene životinje i da je organizacija eventualnog lova na medvjeda skupa i komplicirana. Ipak, procjenjuju da će se situacija početkom listopada, kada počinje nova lovna sezona, popraviti, jer će lovci sa psima biti prisutni u lovištu, što će otjerati ove zvijeri u njihova prirodna staništa.


Tagovi

Gladni medvjed Napad medvjeda Grdanovci Izet Alagić Lovna sezona


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]