Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vandalizam
  • 26.08.2021. 10:30

Gott: Koliko treba čekati da se obuzda vandal koji uništava tuđi trud i nije mu prvi puta?!

Uznemirite li više zajednica na ovakav vandalski način dolazi do kaosa na pčelinjaku. Jer, pčela bez zajednice u kratkom roku ugiba. Moguć gubitak matice dodatni je problem, pojašnjava oštećeni pčelar

Foto: Antun Karlović
  • 1.580
  • 320
  • 0

Uz sve svoje nedaće, uz manjak paše i trovanje, pčelari širom Hrvatske suočavaju se s problemima vandalizma.

U svom redovitom priopćenju za medije PU varaždinska objavila je nedavno kako je nepoznati počinitelj razbacao i oštetio više košnica s pčelama u vlasništvu Željka Gotta, postavljenih na livadi u Donjem Kućanu. Policijski službenici poduzimaju potrebne radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela. S košnica su, prema riječima oštećenog pčelara, uzeti otisci prstiju pa se sad čekaju daljnje mjere na utvrđivanju počinitelja. 

Direktna materijalna šteta prema prvoj procjeni je 14.000 kn, no indirektna je i dvostruko veća. Vlasnik je podnio i prijavu protiv osobe za koju sumnja u počinjenje, a koja je, prema riječima pčelara, problematična ponašanja i nije joj prvi puta da i ostalim poljoprivrednicima radi enormne štete. Hoće li sada, nakon uzimanja direktnih dokaza (otisci prstiju), završiti iza rešetaka, tek treba vidjeti.

"Razočaran sam kako neradom institucija tako i brzinom kojom su djelatnici PU varaždinske izašli na teren s obzirom da se ipak radi o živim životinjama. Osim toga, tek su na moje inzistiranje idući dan s košnica uzeli otiske prstiju. To su odradili bez mog prisustva bez da su me o tome obavijestili?", izražava svoje nezadovoljstvo ovaj 55-godišnji pčelar i dodaje kako se radi o vandalu odnosno osobi koja je otprije poznata policiji po takvim djelima. 

Moguć gubitak pčelinjih zajednica

Da je upravo ova osoba bila na pčelnjaku, kaže, može se zaključiti na temelju uboda pčela i potvrdom uzetih otisaka. "Jedan plus jedan uvijek daje za rezultat dva", zaključuje oštećeni vlasnik i dodaje kako je su razbacane košnice uznemirile pčele što je pak prijetnja gubitku zajednica. "Čak ni to nije toliko problem, već činjenica kako se ta osoba već spominjala kao vandal u nekim drugim situacijama gdje su poljoprivrednicima uzrokovane štete na usjevima i mehanizaciji", kaže.

Direktna se šteta procjenjuje na 14.000 kn, no indirektna je i dvostruko veća

Pojašnjava kako je pčelinja zajednica svojevrstan makroorganizam koji savršeno funkcionira, ali u zajednici. Uznemirite li više zajednica na ovakav vandalski način dolazi do kaosa na pčelinjaku. Pojedine pčele funkcioniraju poput tjelesnih stanica tog bića i svaka pčela bez zajednice u kratkom roku ugiba. Moguć gubitak matice dodatni je problem.

"Kod ovakvih situacija treba djelovati brzo, a ja to nisam mogao, jer je trebalo čekati da PU varaždinska odradi svoj posao koji je trajao čak dva dana. Napominjem kako se radi o očito poremećenoj i bolesnoj osobi koja ne bi trebala okolo šetati bez nadzora i kojoj je mjesto u nekoj od zdravstvenih ustanova koje se bave takvim ljudima", zaključuje Gott pitanjem koliko treba čekati kako bi institucije odradile svoj posao dok ga "pčele ne izbodu do smrti".


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Vandalizam Pčelarstvo Pčelinjak Varaždin Donji Kućan


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]