Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva pčela
  • 10.05.2021. 13:30

Hrvatska novim Zakonom o uzgoju domaćih životinja zaštitila sivu pčelu

Siva pčela jedna je od najvažnijih i najpriznatijih pasmina u Republici Hrvatskoj, naglasila je predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Foto: Depositphotos/DeepGreen
  • 472
  • 46
  • 0

Usvojen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uzgoju domaćih životinja.

Tom je prigodom predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir napomenula kako je predložene izmjene potrebno promatrati kao alat za zaštitu hrvatske autohtone pasmine – sive pčele, pa samim time i planirati adekvatno upravljanje ovom pasminom s ciljem očuvanja njene genetike, stoji u priopćenju.

Važno očuvati njihov genetski materijal

"Pčelinja zajednice sive pčele jedna je od najvažnijih i najpriznatijih pasmina u Republici Hrvatskoj", naglasila je dodajući kako mirnoća i visoka razina prinosa meda u kombinaciji s genetski pojačanom otpornošću na neke pčelinje bolesti i nametnike, ali i brz razvoj zajednice i manje potrebe za zalihama hrane tijekom zimskog perioda mirovanja, kombinacija su koja uz dobru klimatsku godinu garantira našim pčelarima visoke prinose meda, a nama potrošačima - kvalitetu meda.

Zato treba, naglasila je, očuvati njenu populaciju, percipirajući istovremeno pojavnost križanja s drugim pasminama pčela, što uzrokuje i poteškoće u selekcijskom radu i uobičajenom uzgoju matica, a što će se kroz predloženo definiranje uvjeta uzgoja i zaštite sive pčele i kroz povjeravanje ovih poslova stručnom tijelu osigurati i provedbom ovog Zakona.

"Jednostavnim rječnikom rečeno, hrvatski pčelari su koristeći sivu pčelu za prikupljanje meda, stvorili prakse i aktivnosti koje provode tijekom godine, a koje su usklađene s potrebama pčelinje zajednice sivih pčela“, pojasnila je dodavši kako je važno očuvati njihov genetski materijal jer bi moguća potencijalna pojava "križanaca“ u bitnome utjecala i na uobičajene prakse koje provode naši pčelari u proizvodnji meda, a posljedično i na same troškove proizvodnje.

Dosadašnje inicijative nisu urodile plodom

Podsjetila je i na rezultate tematskog izvješća Europskog revizorskog suda iz srpnja prošle godine koje govori kako dosadašnje inicijative za poboljšanje zaštite oprašivača nisu urodile plodom i da je u provedbi politika u narednom programskom razdoblju potrebno u rješavanje ovog problema uložiti dodatne napore. 

Govoreći o izmjenama vezanim uz provođenje pašnog reda, Petir je rekla kako ove poslove od 2008. godine  obavljaju pašni povjerenici, članovi Hrvatskog pčelarskog saveza. Do sada je ovo pitanje bilo regulirano podzakonskim aktom, a predložene izmjene i dopune jasnije propisuju ovlast nad prikupljanjem ovih podataka, što je i obveza Hrvatske koja proizlazi iz članstva u Uniji.

"Generalno gledajući, jasnije propisivanje nadležnosti i delegiranje administrativnih funkcija za selekcioniranje, brigu o očuvanju genetike i razvoj programa za izvorne pasmine trebalo bi rezultirati i učinkovitijim upravljanjem populacije sive pčele, što će osigurati njenu zaštitu i korištenje svih dobrobiti koje nam ona daje“, rekla je Petir.

Treba raditi na prepoznatljivosti domaćeg meda

Također, podsjetila je i na opasnosti od smanjenja broja pčela za poljoprivrednu proizvodnju, održanje biljnih vrsta, a posredno i za dostupnost hrane, te uz navedeno naglasila kako je u daljnjim aktivnostima i planovima, između ostaloga i u provedbi ovoga Zakona potrebno raditi na nadogradnji prepoznatljivosti meda koji su proizveli hrvatski pčelari, kako bismo potrošačima omogućili dostupnost svih informacija o proizvodu koji kupuju i omogućili donošenje odluke o odabiru domaćih proizvoda.

Jedan od takvih projekata je i dobrovoljno označavanja staklenki meda oznakom Hrvatska staklenka meda i u budućnosti ga je potrebno poticati i  u njega uključiti veći broj hrvatskih pčelara.

Ključno je, poručila je, iznalaženje dodatnih mehanizama od strane Ministarstva poljoprivrede kojima bi se poticalo domaće pčelare na uključivanje u projekt dobrovoljnog označavanja oznakom Hrvatska staklenka meda.

Petir od Marića zatražila smanjenje stope PDV-a za domaći med

"Uz pametno planiranje, na ovaj način možemo podržati hrvatske pčelare čiji se med zbog prijevara i nepoštenih trgovačkih praksi nalazi u nepovoljnom položaju“, zaključila je Petir.


Tagovi

Zakon o uzgoju domaćih životinja Siva pčela Genetski materijal Očuvanje populacije Domaći med Marijana Petir


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.