Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPS
  • 15.07.2022. 16:30

Hrvatski pčelarski savez: Potpore po košnici bile bi puno pravednije i transparentnije

Potpora pčelarskom sektoru mogla bi se osigurati i ukidanjem ili snižavanjem PDV-a na nabavku pčelinjih zajednica, kazali su članovi Hrvatskog pčelarskog saveza u posjeti predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijani Petir.

Foto: L. Bencarić/arhiva AK
  • 2.456
  • 133
  • 0

Od ukupno 9.000 evidentiranih pčelara, njih 6.300 članovi su Hrvatskog pčelarskog saveza kazao je njihov novoizabrani predsjednik, Dražen Kocet tijekom posjeta predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijani Petir.

Govoreći o društvenoj i socijalnoj ulozi pčelarstva u ruralnim područjima istaknuo je kako velik broj čine umirovljenici i hrvatski branitelji, ali i da raste broj mladih pčelara.

Izvijestio je o aktivnostima za izradu Pravilnika o držanju pčela, te rekao kako komunalni redovi koje donose jedinice lokalne samouprave u nekim slučajevima ne prepoznaju njihovu važnost pa se ono često izjednačava s držanjem drugih životinja, što priječi obavljanje urbanog ili rezultira "ilegalnim" pčelarenjem.

Zašto potpore po košnici?

Ukazao je i kako u RH od 2015. godine nije izrađen katastar pčelinje paše, a dodatni problem predstavlja i njezino konstantno smanjenje, koje je većim dijelom uvjetovano sječom šuma lipe i kestena, te sadnjom nemedonosnih vrsta na područjima koja se krče.

Predstavnici HPS izvijestili su kako je do sada oko 3.000 korisnika koristilo potpore iz Nacionalnog pčelarskog programa, te su postavili upit o najavljenoj potpori za oprašivačku ulogu pčela i istaknuli kako bi potpora po košnici bila puno pravednija i transparentnija od do sada dodjeljivane potpore, ali i sektorskih potpora koje se planiraju u narednom programskom razdoblju.

"Mali broj korisnika potpora dijelom je uvjetovan i činjenicom da su oni koji su investirali u opremu zadovoljili potrebe svoje proizvodnje, pa bi u tom smislu potpora po košnici bila pravičnija i njome bi se podupirali svi pčelari i sve pčelinje zajednice", pojasnio je dopredsjednik HPS-a Stanko Čuljak. Dodao je i kako bi se potpora ovom sektoru mogla osigurati i ukidanjem ili snižavanjem PDV-a na nabavku pčelinjih zajednica.

Period upisa u Evidenciju sputava mlade pčelare

Tajnik saveza, Emil Horvatić podsjetio je kako pravo na potpore mogu ostvariti samo oni koji su dvije godine upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, što je ograničenje za nove, pogotovo mlade, pa bi u tom smislu plaćanje po pčelinjoj zajednici moglo utjecati i na povećanje broja evidentiranih pčelara.

Na sastanku se razgovaralo i o Nacionalnoj staklenci, kao sustavu dobrovoljnog označavanja meda, kojim se dokazuje sljedivost proizvodnje.

Čelnici Hrvatskog pčelarskog saveza kod predsjednice Odbora za poljoprivredu (Foto: Hrvatski sabor)

Iako je najavljivano, Ministarstvo poljoprivrede nije pronašlo modalitet za njezino sufinanciranje, pa je teret ovog dobrovoljnog označavanja pao na pčelare, što je i jedan od razloga male uključenosti u ovaj sustav.

Željko Vukić rekao je kako su to pokušali realizirati i preko jedinica regionalne samouprave, no nisu naišli na njihovo razumijevanje. Kako bi se spriječilo korištenje ilegalnih i u Republici Hrvatskoj neregistriranih lijekova za pčele, Savez je predlagao i subvencioniranje lijekova, čime bi se ograničilo i tzv. "crnu zonu" i osigurala sigurnost kvalitete meda. Na sastanku je rečeno kako u trgovačkim lancima med hrvatskih pčelara nije dostupan, te kako su vrlo česti primjeri pogrešnog označavanja.

Ne postoji volja da se izmijeni Direktiva o medu

"Nova Zajednička poljoprivredna politika EU stupa na snagu sljedeće godine i njome bi se, u skladu i s amandmanom koji sam, kao zastupnica u Europskom Parlamentu predložila i koji je usvojen, trebala vrednovati oprašivačka uloga i to na način da se uvedu i potpore po pčelinjoj zajednici", rekla je Petir.

Ona je podsjetila kako je nova Zajednička poljoprivredna politika fleksibilnija, te države članice mogu same, na temelju devet ciljeva i svojih specifičnosti, odlučiti o primjeni mjera i aktivnosti koje bi najviše odgovarale njihovim potrebama. "U tom smislu bi i potpora po pčelinjoj zajednici za hrvatske pčelare bila dobro rješenje, dok bi se infrastrukturni projekti kao i do sada mogli financirati i realizirati kroz mjere namijenjene ruralnom razvoju", istaknula je.

Rekla je i kako na EU razini ne postoji volja da se izmijeni Direktiva o medu u smislu označavanja porijekla, stoga je Nacionalna staklenka jedini dokaz da postoji sljedivost i u taj je Projekt potrebno uključiti što više pčelara te ga poduprijeti i s državne razine.


Tagovi

HPS Potpore Pčelari Dražen Kocet Stanko Čuljak Emil Horvatić Marijana Petir Željko Vukić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić