Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba pčela
  • 07.02.2020. 15:00

I pčele biraju što jedu - neće masno

Znanstvenici su proveli istraživanje utječe li dodavanje masnoća i aminokiselina u pelud na hranidbu pčela i bumbara.

Foto: Pixbay/PollyDot
  • 2.359
  • 136
  • 0

Pčele su važan čimbenik u našem okolišu i prehrani. Bez njihovog se oprašivanja mnoge biljne vrste ne bi mogle razmnožavati, stoga njihova smrtnost utječe i na našu opskrbu hranom. Kako piše phys, treba uzeti u obzir da na svijetu postoji više od 20.000 vrsta pčela. Osim medonosnih pčela značajni su i bumbari.

Pčele većinu hranjivih sastojaka dobivaju iz svojih glavnih hranidbenih izvora, a to su nektar i pelud (cvjetni prah). Dok je nektar uglavnom izvor ugljikohidrata, pelud sadrži većinu ostalih potrebnih hranjivih sastojaka: bjelančevine, masti, minerale i vitamine. Do danas, istraživači su pretpostavljali da pčele poput ostalih biljojeda, uglavnom uzimaju u obzir sadržaj bjelančevina prilikom izbora svoje hrane.

Eksperiment učenja i hranjena

Koristeći mehanički pristup u dva koraka, a koji je uključivao eksperimente učenja i hranjenja, grupa znanstvenika je uspostavila novu metodu kako bi budno pazili na hranidbene navike ovih kukaca. Kao prvi korak, eksperimenti su pomogli znanstvenicima da utvrde sklonost pčela na određene hranjive tvari - u ovom slučaju masti i bjelančevine.

Fabian Rüdenauer, glavni znanstvenik studije, rekao je: "Fokusirali smo se na masnoće i aminokiseline, koje predstavljaju dvije esencijalne makro hranjive tvari u peludi i koje će pčele vjerojatno uočiti i okusiti."

Istraživanje je provedeno tako da je u pelud dodana manja količina masnih kiselina kako bi se povećao sadržaj masti. Istraživači su otkrili da pčele i bumbari mogu jasno razlikovati prirodnu od one s povećanim udjelom masti te da su jasno pokazale sklonost prirodnoj peludi. Iznenađujuće je to što kod izmjene sadržaja aminokiselina u peludi, pčele i bumbari to nisu mogli razlikovati.

Radije su bili gladni nego jeli više masti

Zaključak je da ako cvjetni prah sadrži masti više od uobičajene količine, pčele i bumbari ju manje konzumiraju. Oni su zapravo radije bili gladni nego konzumirali takvu hranu. 

Istraživačka skupina je zaključila da masnoća u peludi negativno utječe na reproduktivne sposobnosti pčela i bumbara te na njihovo preživljavanje. Dok, varijacije u sadržaju aminokiselina nisu utjecale na hranidbene navike pčela, opstanak ili reprodukciju.

Istraživači također prikupljaju i skup podataka o prehrambenoj kemiji peludi kako bi dobili pregled širokog spektra različitih biljnih vrsta. "To bi u budućnosti moglo dovesti do boljeg razumijevanja utjecaja varijacija cvjetnih vrsta na pčele, a moglo bi poboljšati i zaštitne mjere poput cvjetnih traka u poljoprivrednim krajolicima", predviđaju istraživači.

Važnost cvjetnih traka u ekološkoj proizvodnji

Podsjetimo, cvjetne biljke, smještene u cvjetnim trakama, ispuštaju miris ili biokemijske tvari koje odbijaju štetne kukce, a privlače korisne te predatore i oprašivače ili privlače štetne kukce, štiteći biljku.


Tagovi

Pčele Hranidba pčela Bumbari Hranidba bumbara Istraživanje Masti Aminokiseline Pelud Cvjetni prah


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]