Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med i maslac
  • 27.02.2018. 07:30

Inovacije Milana Kramera: tržištu će ponuditi namaz od meda uljane repice i maslaca

Med od uljane repice može pomoći u liječenju gastritisa, bolesti gornjih dišnih puteva, gušterače i jetre. Čisti organizam od teških metala, a odličan je i za mentalno zdravlje. Zbog svega toga ga poznati pčelar planira u kombinaciji s maslacem na tržište staviti kao poseban namaz.

  • 2.443
  • 146
  • 0

Ljekovita svojstva meda poznata su svima, no i dalje ne jedemo dovoljne količine ovog prirodnog lijeka. Situaciju u korist zdravlja već godinama nastoji okrenuti poznati osječki pčelar Milan Kramer, a jedan od njegovih pripravaka je i namaz od meda uljane repice i maslaca. Ovaj ukusni namaz predstavio je i kupcima osječke tržnice na još jednom Zelenom četvrtku.

"Prije nekih 15-17 godina sam surađivao s danas pokojnim profesorom na Ekonomskom fakultetu Ljubomirom Babanom gdje smo napravili taj namaz i svake bi ga godine prvi utorak nakon Sveta tri kralja 100 studenata treće godine fakulteta kušali za doručak. Znači namaz na kruh, med na kruh i čaj s medom i onda bi dobili 17 pitanja na koja su trebali odgovoriti i svake godine bi jedan student/studentica obradili te pokazatelje. Petstotinjak studenata je odgovaralo na pitanja o učestalosti konzumacije meda, vrstama koje vole, cijeni, gdje ga nabavljaju te na koji način ga konzumiraju. No tada ovaj namaz nije zaživio kao zaseban proizvod dijelom zbog odlične cijene mlijeka, a dijelom i zbog izgleda odnosno bijele boje meda uljane repice", otkriva Kramer. 

Proizvođači mlijeka su u to vrijeme prodavali čistu sirovinu, a pčelari taj med nisu nudili kao med od uljane repice nego ga se plasiralo u konditorsku industriju.

Ljekovit i ukusan med uljane repice

"Konditorska industrija je dobivala prekvalitetan med. Zašto nismo? Zato što se med od uljane repice kristalizira 5 do 7 dana i bude boje kao mast. Lagano je namaziv, a zbog boje su mislili da je to zbog šećera pa su ga pčelari morali dekristalizirati pa bi ga pomiješali s drugim medom i tako prodali pod cvjetni ili livadski", dodaje on. 

Med od uljane repice može pomoći u liječenju gastritisa, bolesti gornjih dišnih puteva, gušterače i jetre. Čisti organizam od teških metala, a odličan je i za mentalno zdravlje. Zbog svega ga poznati pčelar planira u kombinaciji s maslacem na tržište staviti kao poseban namaz.

"Sad se propagira medni doručak, domaća hrana pa ćemo vidjeti iz mog udruženja da prezentiramo to Gradu Osijeku i Županiji Osječko-baranjskoj jer je u biti sva sirovina iz Slavonije. Znači maslac - imamo toliko mlijeka neiskorištenog, med od uljane repice koja se sve više sije kako zbog ulja, tako i bidoizela. To je, inače prva proljetna paša. Treba dodati i da je med od uljane repice jako dobar za mušku populaciju, za sve koji imaju problema s prostatom", zaključuje pčelar.

Osim ljekovitog svojstva, med uljane repice pomiješan s maslacem ima iznimno dobar okus. 

Foto: Facebook/Milan Kramer


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Milan Kramer Med Namaz Uljana repica Pčele


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]