Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 29.04.2022. 15:40
  • Virovitičko-podravska, Nova Bukovica

Inspekcija potvrdila: U uginulim pčelama iz Nove Bukovice zabranjeni insekticidi

Za sada je utvrđeno da su u uginulim pčelama nađene tvari čije je korištenje zabranjeno u RH

Foto: Depositphotos/vergl@centrum.cz
  • 5.346
  • 569
  • 0

Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provele su istragu o uginuću pčela u Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a za sada je utvrđeno da su u uginulim pčelama iz Nove Bukovice nađene tvari čije je korištenje zabranjeno u RH.

Odmah po saznanju o uginuću u Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, inspekcije su postupile svaka u dijelu svoje nadležnosti, priopćeno je u petak iz Inspektorata.

Veterinarska je provela nadzore na području Međimurske županije - u Čakovecu, Prelogu, Maloj Subotici; u Varaždinskoj županiji - u Ludbregu; i u Virovitičko-podravskoj županiji - u Novoj Bukovici i Breziku.

Utvrdila je uginuće kod 35 pčelara koji zajedno imaju 1.414 pčelinjih zajednica. Postotak uginulih pčela nije jednak na svim pčelinjacima.

Tijekom nadzora uzeti su i uzorci na 25 pčelinjaka radi isključivanja zaraznih bolesti, u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2022..

Prema zaprimljenim nalazima – isključene su zarazne bolesti kao uzrok uginuća, ističe se u priopćenju.

Štetne tvari nisu nađene u medu

Također, Veterinarska inspekcija je uzela i uzorke na dva pčelinjaka na kojima je utvrđeno najveće uginuće, radi toksikološke pretrage na prisutnost pesticida te su uzeti i uzorci meda. Analizom organoklornih pesticida utvrđeno da uzorci meda odgovaraju Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, tj. ostaci štetnih tvari nisu utvrđeni u medu.

Do sada je zaprimljen jedan nalaz uginulih pčela s područja Nove Bukovice iz akreditiranog laboratorija, te su u uzorku utvrđene aktivne tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj.

Pomor pčela aktualizirao pitanje pesticida - znat će se tko ih je i koje količine kupio?

Do sada nismo zaprimili nalaze uzoraka s područja Međimurske županije, kažu iz Državnog inspektorata. Međutim, poljoprivredna inspekcija je u tri slučaja utvrdila korištenje zabranjene tvari, u dva slučaja nepravilnosti.

Nezakonito tretiranje uljane repice

Poljoprivredna inspekcija je na navedenom području obavila kontrolu primjene sredstava za zaštitu bilja na proizvodnim površinama uljane repice u fazi cvatnje.

Obavljeno je 20 inspekcijskih nadzora te je uzeto 10 uzoraka koji su poslani na analizu u službeni referentni laboratorij.

Do sada je zaprimljeno pet analitičkih izvješća laboratorija te je u tri slučaja utvrđeno korištenje aktivnih tvari čije je korištenje zabranjeno u Republici Hrvatskoj (klorpirifos, fipronil i fipronilsulfon). U preostala dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, koje se odnose na vođenje evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja, ističe se u priopćenju.

Postupci su u tijeku te će Poljoprivredna inspekcija DIRH poduzeti sve mjere sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida, dodaju iz Inspektorata.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Inspekcija Pomor pčela Zabranjeni insekticidi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]