Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 08.10.2021. 16:00

Iskorištena omotnica za pčelare - isplaćeno 18 milijuna kuna

Završena je obrada svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2021., objavili su iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.219
  • 21
  • 1

I ove je godine iskorištena omotnica za pčelare. Isplaćeno je 18 milijuna kuna, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Kako navode, završili su obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2021., a u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2021. godinu u potpunosti je iskorišten te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 18.123.290,60 kuna.

"Naglašavamo kako su navedene brojke rezultat pomno osmišljenih i provedenih osam mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa koji je okosnica za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u ovom sektoru", navode. 

Pritom posebno ističu veliki odaziv pčelara za Mjeru 1 – Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara – kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara za zvanje pčelar, senzorski analitičar ili apiterapeut te Mjeru 2 – Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze kojom se nastoji ispravno, pravovremeno i učinkovito kontrolirati i suzbijati štetnike i bolesti u pčelinjim zajednicama.

"Napominjemo, da je i sve bolje evidentiranje i organiziranje pčelara doprinijelo porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz odgovarajuću edukaciju i pomoć, rezultira potpunim iskorištenjem raspoloživih sredstava, osnažuje ovu gospodarsku granu te razvoj ruralnih prostora", zaključuje se u objavi APPRRR-a. 


Tagovi

Omotnica Pčelarski sektor APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).