Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobri prinosi
  • 28.11.2022. 12:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Izdašan prinos meda - rad i trud se isplatili

Zbog poskupljenja repromaterijala, pčelari primorani podići cijenu meda

Foto: Sakib Smajlović
  • 127
  • 31
  • 0

Zbog povoljnih vremenskih uslova prinos meda ove godine bio je izdašan. Godina je bila dobra i za pčelare u Podrinju, a mnoge je i iznenadila. Pčelar Samedin Malkić iz Srebrenice na dva lokaliteta posjeduje 50 košnica i ovogodišnjim količinama prikupljenog meda je više nego zadovoljan.

Ali, ističe da je godina bila teška za pčelare zbog velikog poskupljenja repromaterijala.

"Imali smo dobar prinos meda, ali tek sad problem nastaje kada treba pčele zazimiti. S druge strane, ova godina je i bila veoma teška zbog poskupljenja pa smo primorani podići i cijenu meda, koji sad po kilogramu košta 25 maraka", kaže ovaj 44-godišnji pčelar.

Malkić posjeduje 50 košnica

On ističe kako je med s područja Srebrenice najkvalitetniji, potkrepljujući svoju tvrdnju činjenicom da područje posjeduje ogroman prirodni potencijal za pčelarstvo zbog čistog okoliša i bogatstva raznovrsnog prirodnog bilja.

Hercegovci izdominirali: Ko ima najbolji med u FBiH?

Kaže da ovdašnji pčelari imaju 100 posto prirodni med, a uvjeren je i da su mušterije jako zadovoljne, jer redovno kupuju. Med prodaje na  području općine gdje živi, Fedarciji BiH i šire. Nada se da će do zime prodati sve prikupljene količine, s tim što će jedan dio ostaviti za svoje domaćinstvo.

Zlatne medalje

Malkić učetvuje na svim sajmovima meda i dobitnik je brojnih zlatnih medalja za kvalitet. Želja mu je učestvovati i na sajmu meda u Novom Sadu u Srbiji. Ovaj srebrenički pčelar smatra da se pčelarstvom treba baviti prije svega iz ljubavi.

U prigradskom srebreničkom naselju Vidikovac, gdje živi, ima 25 sanduka, a u planinskom rodnom selu Poznanovići isto toliko rojeva.   

Rojidbeni nagon i rojenje pčelinjih zajednica - znaci i suzbijanje     

"Rad i trud se vremenom isplate, ali svaki početak je težak i zahtjevan. Najlakše je nabaviti košnice, ali treba da se radi konstatno da bi se opstalo. Opasne bolesti pčele dobijaju zbog nedovoljne pažnje", navodi Malkić.

Mišljenja da je pčelarstvo grana koja nije mnogo razvijena na tom području te da se u nju malo ulaže. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Med Cijena meda Samedin Malkić Košnice


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.