Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti pčelinjaka
  • 03.09.2015. 14:25

Jod i alkohol u borbi protiv nozemoze!

Ni jedno dostupno sredstvo legalno kupljeno u trgovini ne suzbija spore nozemoze sa stopostotnim učinkom.

Foto: depositphotos.com, elesi
  • 17.697
  • 255
  • 0

Nozemoza je jednostanični parazit medonosnih vrsta pčela (Apis mellifera). Vrsta pripada razredu Microsporidia, gljivice. Najčešći problemi s nozemozom javljaju se tijekom zime i rano proljeće. Pčelar na do tada naoko zdravim zajednicama uočava iznenadan pad populacije te se uočava sve veći i veći nesklad u jačini zajednica.

Bez laboratorijske opreme rani se stadiji nozemoze kod pčela gotovo ne mogu dijagnosticirati. Iako postoji nekoliko metoda dijagnoze, ni jednoj se sa sigurnošću ne može u potpunosti vjerovati, osim naravno laboratorijske. Osim toga, postoje neke varijacije bolesti koje su vrlo slične, čak se preventivno i suzbijaju, kao i nozemoza.

Jake pčelinje zajednice kao prevencija

Zakonska regulativa u EU, pa tako i u RH ne dopušta upotrebu antibiotika za tretiranje odnosno lječenje pčelinjih zajednica, pa se pčelari snalaze svakako. Ima onih koji potajno koriste antibiotike ali i onih koji se doslovno koriste vješanjem luka i češnjaka na pčelinjak ne bi li tako otjerali neželjene bolesti. Luk i češnjak ubuduće povješajte samo da vam bude pri ruci kod konzumacije na pčelinjaku tradicionalnih ukusnih suhomesnatih pripravaka, no svakako je najgore je kada se ne poduzima po tom pitanju apsolutno ništa.

Jedan od načina borbe protiv nozemoze pčela je držanje jakih pčelinjih zajednica tijekom cijele godine, jer razmišljanje o nozemozi kao bolesti samo kad se pojavi ili samo prilikom uzimljavanja i zimovanja nije dobro. Preventiva tijekom cijele kalendarske godine najučinkovitije je stredstvo protiv nozemoze kod medonosnih vrsta pčela.

Sirup, alkohol i jod

Iako postoje neka sredstva na tržištu koja uspješno suzbijaju spore nozemoze, treba znati kako ih ne suzbijaju u potpunosti (Nozevit na primjer). Najučinkovitije sredstvo protiv nozemoze je slatki šećerni sirup s kojim prihranjujemo i malo alkohola uz dodatak joda. To zajedno promiješano dodajemu u pojilice krajem sezone, nakon zadnjeg vrcanja sve do zadnje prihrane za zimske mjesece pa će uz držanje jakih zajednica nozemoza zaobilaziti vaš pčelinjak. Čim će pčele brže trošiti takav sirup kod prihrane, nozemoza će, ukoliko je prisutna, prije nestati. Nakon toga vam preostaje najučinkovitija cjelogodišnja preventiva unutar higijenskih pojilica.

Jod, alkohol i šećerni sirup

Cjelogodišnja preventiva

Nozemoza je kao takva u suvremenom načinu pčelarenja nažalost bila i postala pčelinja svakodnevica, čuči tu negdje u kutu i samo čeka pravi trenutak da uzme maha, pa se prije svega cjelogodišnjim preventivnim djelovanjima svodi se na minimum koji se čak i kod pojave lako suzbija prihranom običnim rijetkim šećernim sirupom u koji smo dodali malo alkohola, joda i sve skupa začinili s biljnim ekstraktima.

Postupak prevješavanja okvira zbog nozemoze

Okvire takve zaražene zajednice prebacujemo u novu čistu pripremljenu i dezinficiranu košnicu koju postavljamo na mjesto stare. Sve stanice te košnice pošpricamo čistim etilnim alkoholom u kojem smo otopili jod. Koncentracija koja će imati brz učinak suzbijanja spora nozemoze špricanjem je 7% joda i 5,5% natrij-jodid (Nal) otopljenog u 96-postotnom etilnom alkoholu.

U takav dezinficiran plodišni dio nove košnice stavlja se samo zdravo (iz zdrave zajednice) i novo saće te se na njega pušta matica. Ukoliko nemamo dovoljno razrađenog zdravog saća, ostatak popunjavamo okvirima sa satnom osnovom. U plodišni dio stavljamo maticu, iznad tako pripremljenog djela stavimo matičnu rešetku kako kojim slučajem matica ne bi prelazila gore pa na vrh medišni nastavak u koji se stavljaju okviri s leglom.

Dobra pčelarska praksa

Pčele se jednostavno lagano otresaju sa okvira u i/ili ispred te nove košnice. Te okvire s leglom držimo u medišnom djelu dvadesetak dana, odnosno dok se ne izlegu sve pčele. Okvire s preostalim medom iz medišnih nastavaka izvrcamo žičane vidljive dijelove zaštitimo voskom i onda ih raskužujemo octenom kiselinom (za nju ide zaštita žica voskom) ili čistim 96-postotnim etilnim alkoholom u koji smo dodali jod (5-7%) i natrij-jodid (2-3%).

Uz držanje jakih zajednica, izmjena starog saća svakako spada u bitne zadaće pčelara koje mogu pozitivno djelovati na zdravstveno stanje pčelinjih zajednica. Staro saće za koje neki pčelari (potpuno izgubljeni pčelarski slučajevi) tvrde da je bolje od novog jednostavno nije prihvatljivo na pčelinjacima vođenim nekim okvirnim i prihvaćenim smjernicama u svijetu koje nazivamo popularno dobra pčelarska praksa i moguć je uzrok cijelog niza neželjenih pojava unutar košnice.

Kod prevješavanja ne zaboraviti prihranu

Na pčelinjacima gdje je nozemoza polako već dobila krila, jedan od načina suzbijanja, kad preventiva nije dobro odrađena ili nije nekim čudom djelovala, je najobičnije prevješavanje okvira u novu čistu košnicu.

Tijekom svakog takvog nozemoznog prevješavanja, zajednica se obavezno prihranjuje rijetkim sirupom (od 0,3 lit. do 0,5 lit. dnevno) u koji smo dodali čisti 96-postotni etilni alkohol, 4% jod, 2% natrij-jodid te nekoliko kapi (ne previše) dostupnog biljnog ekstrakta (metvica, kadulja, lavanda). Jod naime ima vrlo dobra antivirusna i antiseptička svojstva.

Jod je uostalom izvrstan mikrobicid pa se jodnom otopinom može sterilizirati svaka prethodno očišćena površina košnice te u konačnici i tom otopinom poprskati sam okvir. U tom svom postupku svakako nećete pogriješiti, iako se iz nekog razloga premalo spominje u pčelarskoj literaturi. Nozevit je jedan od pripravaka koje možete koristiti za suzbijanje nozemoze ako se ne želite igrati jodom i alkoholom umješavajući ih u sirup.

Foto: depositphotos.com, elesi


Tagovi

Nozemoza Pčele Bolesti pčela Zarazne bolesti pčela Nosema apis Antibiotici Prevencija Šećerni sirup Jod Zima Proljeće Gljivice Jake zajednice Nozevit Sirup s alkoholom Dodatak joda Prevješavanje okvira Novo saće Matica Octena kiselina


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.