Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana pčela
  • 26.12.2018. 16:30

Kako izgleda dobra zimska zaliha za pčele?

"Ne treba spašavati društva od gladi, dodajući po nekoliko pogača (čak i po pet) tijekom zime, već pčelama treba osigurati dobru zimsku zalihu hrane", ističe Miljko Šljivić.

Foto: Pixabay / PollyDot
  • 2.201
  • 101
  • 0

Zbog sve težih uvjeta za razvoj i opstanak pčela, pčelarima ne ostaje mnogo mogućnosti i načina da se protiv toga bore. Ipak, moraju se poduzeti određene aktivnosti, kako bi potencijalne štete bile što je moguće manje. Pod tim se pordazumijeva i borba za više znanja, smatra pčelar Miljko Šljivić, nekadašnji predsjednik SPOS-a, a posebno kada je riječ o ishrani pčela. 

"Ne treba spašavati društva od gladi, dodajući po nekoliko pogača (čak i po pet) tijekom zime, već pčelama treba osigurati dobru zimsku zalihu hrane. Ne treba spašavati par društava tako što ćemo svim društvima u pčelinjaku dodavati pogače, već imati dobar uvid u stanje zaliha hrane i voditi dobru evidenciju o tome. Ako i nekom društvu treba dodati pogaču, onda to napraviti samo u slučaju tog društva", naglašava Šljivić.

Nepohodno je da pčelama ostane dio zimskih zaliha hrane

Imajuću u vidu da unos nektara i peludi u proljeće često ne može zadovoljiti potrebe pčelinjeg društva, radi dobrog proljetnog razvoja nepohodno je da pčelama ostane dio zimskih zaliha hrane. Manji unos hrane ima za posljedicu štednju hrane od strane pčela. Ona se sastoji i u smanjenju broja položenih jaja, što utječe na slabiji razvoj društva, kao i smanjenje broja obroka pri hranjenju ličinka, što utječe na kvalitetu pčela. Leženjem pčela lošije kvalitete dolazi i do slabijeg razvoja žlijezda pčela, što će se direktno odraziti na hranjenje budućeg legla.

Značaj zaliha hrane u pčelinjem gnijezdu

Sve te činjenice navele su znanstvenike da se bave istraživanjem značaja zaliha hrane u pčelinjem gnijezdu.

Količina meda
u pčelinjem gnijezdu (
kg)

Masa mliječi u stanicama
s trodnevnim ličinkama (mg)

Masa ličinki
trodnevnog uzrasta (
mg)

4,5

8,1

12,6

2,1

5,0

4,8

6,7

9,5

10,8

Tablica 1. Kvaliteta ličinki pčela u ovisnosti od količine zaliha hrane u društvu (N. G. Bilaš)

Zalihe hrane (kg)

Masa šestodnevne
ličinke (
mg)

Masa pčela
(
mg)

Dužina života pčela u voćnoj paši

3-4

6-8

10-12

137

159

171

108

116

118

14,5 dana

18,0 dana

18,9 dana

Tablica 2. Kvaliteta pčela u ovisnosti od količine hrane u društvu (A. M. Rjamova)

Zanimljivi su podaci sa 188 pčelinjaka, gdje su znanstevenici usporedili ovisnost količine vrcanog meda od količine hrane ostavljene prethodne jeseni. Pčelinjaci su podijeljeni u pet grupa prema tome s kolikom količinom hrane su društva osigurana. Rezultati su prikazani u Tablici 3.

Grupa

Osiguranost
hranom (kg)

Broj
pčelinjaka

Količina meda za vrcanje po društvu (kg)

Količina meda za vrcanje po društvu (%)

I

II

III

IV

V

do 15

od 15,1 dо 20

od 20,1 dо 25

od 25,1 dо 30

više od 30

3

34

98

39

14

14,4

23,3

31,4

34,9

36,2

45,8

73,2

100,0

111,4

115,3

"Zaključak je da u proljeće u košnici treba biti najmanje 10-12 kg poklopljenog meda, i najmanje dva rama s pergom. Ako pčele u zimskom periodu (od 1. listopada do 1. travnja) potroše između osam i devet kilograma, možemo zauzeti stav da moramo osigurati zimnicu od minimum 17 kilograma, ako hoćemo dobar proljetni razvoj. Pčele neće potrošiti ni gram više nego što im treba, pa pčelar neće ništa izgubiti, a bit će oslobođen briga oko prezimljavanja i imat će jača društva", smatra Šljivić.

Kako dodaje, za zimu je najbolje osigurati dovoljno meda i peludi, a preko zime ne dodavati skupo plaćene pogače. Veoma je važno osigurati i da zimska zaliha bude dobre kvalitete (kvalitetan med). U godinama kada se manjak meda nadoknađuje sirupom, onda je najbolje dodati invertni sirup, ili sirup rastvoren u toploj vodi.

Vrsta hrane koja je dana pčelama

Prosječna dužina života

Med

Sirup invertiran enzimom invertaza

Sirup invertiran kiselinama

21,8 dana

18,4 dana

12,8 dana

Dr Goran Mirjanić, iz Banja Luke, ispitivao je dužinu života pčela u ovisnosti od vrste hrane. Pčele iste starosti podijelio je u tri grupe i zatvorene u kavezima, u istim uvjetima, hranio različitom hranom


Tagovi

Miljko Šljivić Ishrana pčela Pčele zimi Pogača Nektar Pelud Med Sirup


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]